Nikola Samardžić

Uncategorized

Sharing is caring!

Putin i Palma

Kriza Evropske unije nije kriza njenog smisla i vrednosti. Evropsku ideju narušili su korumpirano, sporo, sklerotično liderstvo, institucije nespremne za efikasne odgovore na krize, i, konkretno, Rusija, Kina i administracija Donalda Trampa.

    
Putin i Palma 1Foto: Ana Blažić Pavlović

Napad Hamasa na Izrael je posledica bezbednosnog vakuuma koji su za sobom ostavile Obama i Tramp na Bliskom istoku. Tramp je prepustio Rusiji uticaj u celom regionu, koji je obuhvatio i odnose sa Izraelom. EU i Britanija tamo ne postoje. U odsustvu jasne i uverljive spoljne i bezbednosne politike, slabost EU očigledna je upravo na periferijama.

U Drugom hladnom ratu, Srbija se jasno i ponovo svrstala na mračnu stranu: za račun Rusije održava stanje zamrznutog sukoba na Kosovu i pokušava da anektira Crnu Goru i srpsku polovinu BiH, i primenom bezakonja i korupcije zadužuje se u NR Kini koja izvodi javne radove. Palma je paradigma društvenog sunovrata koji je obavezna prateća pojava koketiranja s najopasnijim političkim idejama dok zvanična Srbija oživljava Ljotića i Staljina.

Evropska unija je pred važnim trenutkom opstanka. Da li će EU obnoviti svoj liberalno-demokratski konsenzus, promena u američkoj administraciji, mada je bila dramatična, potvrdila je da je to moguće.

Godinama se nagađalo, da pojedini evropski šefovi država i vlada postaju službenici energetskog, bezbednosnog ili finansijskog sektora Rusije i Kine. U nedavnom svedočenju u Evropskom parlamentu Mihail Hodorkovski, nekad najbogatiji ruski oligarh, koji je postao Putinov oštar kritičar i proveo 10 godina u zatvoru, potvrdio je da se Rusija uvukla u sve pore Evropske unije, u zajedničke institucije, u vlade država članica, u obaveštajne službe, i u najuži krug oko kancelarke Angele Merkel.

Sad je jasnije, zašto se protivila sankcijama protiv Putinovog režima, i zašto podržava Orbana i Vučića. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je pod sumnjom da je lažno svedočio o vezama ekstremne desnice, s kojom je bio u koaliciji, s ruskom agenturom. Zbog sumnji da je naklonjena Putinovom režimu još 2014. su se protiv nominacije Federike Mogerini na funkciju visoke predstavnice Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku usprotivili Letonija, Estonija, Litvanija i Poljska, a Švedska, Irska, Holandija i Britanija izrazile zabrinutost. Njeni kadrovi još uvek nisu smenjeni. Na agendi EU ponovo je Srbija koja je nedovršena država pod malignim uticajima Rusije i Kine.

Najave novih pregovora koji će voditi trajnom dogovoru Srbije i Kosova biće naredni test jedinstva i samoga smisla EU, dok je Srbija nespremna da prihvati odgovornost za propalu zločinačku politiku zbog koje je izolovana i nesrećna. Dogovor sa Evropom obično je bio preduslov da se ne dogodi dogovor sa SAD, sa svim posledicama.

    

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares