Nikola Samardžić

Uncategorized

Sharing is caring!

Prodor u XXI vek

Kolubara B

Ministarstvo rudarstva i energetike naložilo je Elektroprivredi Srbije da obustavi sve aktivnosti na gradnji termoelektrane Kolubara B.

    
Kolubara B 1Foto: Ana Blažić Pavlović

Direktor EPS-a i privatne pečenjare je, prema navodima koji su javno dostupni, odgovorio organizovanim štrajkom radnika, na račun preduzeća.

EPS je u martu prošle godine potpisao ugovor sa kineskom firmom Power Construction Corp. of China.

Odluka Ministarstva usmerava ka energetskoj tranziciji na koju se Srbija obavezala pred EU, pošto je postala najmanje regionalna opasnost za životnu sredinu.

Kineski investitori ne zadovoljavaju ekološke standarde. Varvarstvo u polici je i varvarstvo prema životnoj sredini.

EU ima smisla i kad se učini da više ne postoji.

Verovatno najveća ovdašnja pljačka ikad obavlja se ugrađivanjem dve strane u koruptivne ugovore s kineskim finansijskim institucijama i izvođačima velikih infrastrukturnih radova.

I dok je u ranim mesecima pandemije onima upućenim bilo jasno da se virus čudno ponaša, danas se iz stručnih krugova izriču pretpostavke da pandemija ipak nije prirodnog porekla.

Najodgovornijem pojedincu za patnje i umiranje miliona ljudi, kineskom lideru Si Đinpingu, s kojim sigurno deli profit iz preskupih zajmova i investicija, predsednik Vučić namerava da podigne spomenik, mada je svaki njegov spomenik divljenje samome sebi.

Ako EU ne zaustavi Vučića koji uništava državne institucije, medije, Univerzitet, Vučića koji ukida procedure, javnost i intelektualne slobode, EU će morati da razmisli o Vučiću koji saučestvuje u uništavanju planete.

Ako smo kao ljudi, slabi i bespomoćni, manje važni.

Svaka naša slabost je bizaran odraz krize evropskog poretka, ali je ta kriza na početku izlazne putanje.

Od početka globalizacije demokratija se premešta iz institucija u političke partije koje narastaju zahvaljujući koruptivnim spregama i nelegitimnim uticajima.

Političke kampanje zarobljene su u društvenim mrežama kojima upravljaju partijske vojske. Najubedljiviji su najuporniji, najagresivniji i najgluplji. Populističke partije uzurpirale su ekonomiju.

U moderni kapitalizam usađena je etika odgovornosti.

Populisti su se posvetili satiranju protestantske etike rada, štednje i brige o zajednici, svesni da je etika odgovornosti u istorijskoj i vrednosnoj osnovi evropskog liberalnog uređenja.

Uvozom ruskog gasa populisti saučestvuju u progonima Putinovih političkih protivnika. Saučestvuju u političkim progonima u Belorusiji, Mađarskoj, Srbiji, Crnj Gori.

Kineski projekat Pojas i put zasniva se na političkoj korupciji. Većina u Evropskom parlamentu su poslanici narodnjačkih partija, a ne liberali.

Francuski predsednik, koji traži nove odnose s Rusijom, dobro zna da su nemačke sankcije Putinovom režimu kazna samo za protivnike tog režima, jer su evropski populisti Putinovi poslovni klijenti i politički saradnici.

Energetska tranzicija podrazumeva brigu o životnoj sredini, naučni i tehnološki razvoj, nova i unosnija radna mesta, evropsku integraciju.

To ne moraju da znaju rudari koji su demonstrirali protiv Miloševića i Vučića, a danas se okupljaju pod zastavom praseće glave.

Bez javne debate o evropskoj budućnosti, vlast će, s ruskom i kineskom agenturom, preuzeti i ekološke pokrete.

    

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares