Nova prognoza vremena

vremenska prognoza Grom oluja nevremeGrom Foto:EPA/PATRICK PLEUL

Nova prognoza kaže da će danas biti vrelih 38 stepeni, ali da uskoro stižu nepogode sa gradom, a meteorolozi posebno upozoravaju na obilne padavine u Beogradu.

Meteorolog amater Marko Čubrilo, čije najave vremena prati ceo region, kaže da će do noći ka utorku biti veoma toplo, a zatim stiže osetnije osveženje uz kišu i pljuskove i da je izvesno nevreme u Srbiji.

„Do noći ka utorku toplo i uglavnom suvo. Maksimumi od +31 do +38 stepeni Celzijusa. Samo ponegde uz jači razvoj dnevne oblačnosti moguć pljusak.“

Onda od sutra promena vremena sa mogućim nepogodama.

„U ponedeljek kasno posle podne prvo na severozapadu regiona, a u toku noći ka utorku i u utorak tokom dana premeštanje hladnog fronta uz padavine, pljuskovitog tipa, jak vetar i osetno osveženje. Sam vremenski okvir te promene i mogunost nepogoda su još uvek pod znakom pitanja. Dosta toga će biti lokalnog karaktera i sigurno će biti oblasti koje će dobiti jako nevreme. Osveženje će biti praćeno jakim severozapadnim vetrom i osveženjem, tako da će sredinom nedelje biti osetno svežije uz maksimume od +14 do +26 stepeni Celzijusa. Sredinom nedelje i noći vrlo sveže uz minimume od +6 do +16 stepeni Celzijusa.“

 

Pročitajte još:

 

Od sledećeg vikenda polako počinje otopljenje uz maksimume od +25 do +31 stepen Celzijusa, zaključuje Čubrilo.

RHMZ je rano jutros izdao upozorenja zbog vremenskih prilika.

Prvo, tu je upozorenje za Srbiju na visoke temperature za danas i sutra.

„Danas 30. juna i sutra 1. jula nastaviće se priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području tako da se maksimalna temperatura očekuje u intervalu od 34 do 37 stepeni uz tropske noći u urbanim sredinama“, navodi Republički hidrometeorološki zavod.

Vremenska prognoza Beograd

U Beogradu uz dalјi priliv veoma toplog vazduha maksimalna temperatura se danas i sutra očekuje u intervalu od 35 do 37 stepeni.

Onda sledi opasnost od nepogoda i zato je RHMZ izdao drugo upozorenje, za ponedeljak i utorak.

„U ponedelјak uveče i noću, kao i u utorak ponovo pojava grmlјavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred.“

U Beogradu u ponedelјak uveče i noću, kao i u utorak lokalna pojava grmlјavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme, i to naročito tokom noći ponedelјak na utorak, upozoravaju iz RHMZ.