Opasno zaoštravanje?

Uncategorized

Sharing is caring!

Bajden šalje u Kabul 5.000 vojnika

Bajden šalje u Kabul 5.000 vojnika 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Američki predsednik Džozef Bajden odlučio je danas da u Kabul pošalje 5.000 vojnika umesto 3.000 koliko je najavljeno ranije, kako bi obezbedio ekakuaciju američkih diplomata i avganistanskih civila, javio je Frans pres.

Američki predsednik je u saopštenju rekao da je, posle konsultacija sa savetnicima za nacionalnu bezbednost, odlučio da „oko 5.000 vojnika“, a ne 3.000, bude raspoređeno na aerodrom u Kabulu kako bi se olakšala evakuacija posle 20 godina sukoba.

Bajden i potpredsednica SAD Kamala Haris održali su jutros bezbednu video konferenciju sa zvaničnicima nacionalne bezbednosti kao odgovor na pogoršanje situacije u Avganistanu, preneo je AP.

Zvaničnik Bele kuće, je rekao da su razgovarali o naporima za evakuaciju američkih civila iz Avganistana, kao i  Avganistanaca koji su radili za američku vladu i o brzim promenama na terenu. Zvaničnik je insistirao na anonimnosti.

Razgovori su usledili pošto je novi kontingent marinaca danas stigao u Kabul, u sastavu snaga od 3.000 vojnika koji zbog pogoršanja bezbednosne situacije treba da pomognu tokom evakuacije osoblja američke ambasade u Kabulu i avganistanskih saveznika dok se talibanski pobunjenici približavaju periferiji glavnog grada.

Odluka o ponovnom slanju hiljada američkih vojnika u Avganistan odražava užasno stanje bezbednosti i dovodi u pitanje da li će Bajden ispuniti obećanje o potpunom povlačenju vojske do 31. avgusta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares