Opet lanci i katanci

  • Post category:UDARNE VESTI

Mesna industrija Mitros zatvara fabričke kapije, 440 radnika uzelo otpremnine

EKONOMIJA 15. dec 202315:33 0 komentara
Shutterstock/Hanohiki

Austrijska kompanija „Mitros Flajšvaren“, vlasnica Industrije mesa „Mitros“ u Sremskoj Mitrovici, „zakatančiće“ danas, na završetku rada prve smene, kapije te industrije kada preostalih 120, od oko 440 radnika, krene kući – rekao je predsednik Samostalnog sindikata Milan Smoljanović.

Smoljanović je rekao da su vlasnici „Mitros Flajšvarena“ – firme ćerke Holdinga „Gerlinger“, tako odlučili u septembru ove godine i da sindikat nema informaciju šta će biti s imovinom „Mitrosa“.

„Priča se da su za kupovinu fabrike zainteresovani neki Mađari, ali fabrika još nije prodata, jer da jeste, znali bismo“, rekao je Smoljanović.

Dodao je da su radnicima isplaćeni svi dugovi i otpremnine, a da je preosta zarada za decembar koja će biti isplaćena 5. janura.

Radnici su, kako je rekao, uglavnom uzeli ponuđene stimulativne otpremnine koje su duplo bolje od zakonom predviđenih, a samo oko deset odsto zaposlenih odlučilo se za iznose predviđene domaćom regultivom jer to omogućava da odu na biro rada.

Za „zakonske“ otpremnine su se odlučili, po njegovim rečima, uglavnom radnici kojima nedostaje po nekoliko meseci do odlaska u penziju, pa im je neophodan radni staž.

Smoljanović je rekao da su radnici bili zadovoljni poslodavcem jer zarade nikada nisu kasnile.

Stimulativne otpremnine zavisile su od dužine radnog staža – radnik sa jednom godinom radnog staža dobio je dve bruto zarade, za četiri godine 2,5, a za pet godina staža mu je isplaćeno tri bruto zarade.

Radnici koji su radili najmanje šest godina dobili su otpremninu u iznosu 3,5 bruto zarade, za sedam godina pripalo im je četiri, a za osam godina 4,5 bruto zarada.

Smoljanović je rekao da je na inicijativu Samostalnog sindikata Gradska uprava odlučila da radnicima dodeli iz budžeta dodatnu pomoć od jednog minimalca od oko 42.000 dinara.

Holding „Gerlinger“ u Srbiji posluje od 2016. godine, a svečanosti povodom tadašnjeg otvaranja fabrike prisustvovao je i Aleksandar Vučić, u to vreme premijer, koji je potvrdio da je ta kompanija dobila finansijsku pomoć Vlade Srbije u iznosu od 5,8 miliona evra kao subvenciju za zapošljavanje.

Kada je 2015. godine Gerlinger preuzeo „Mitros“ platio je oko 800.000 evra za oko 13 hektara zemljišta i 36 objekata te fabrike, s planom da uloži desetak miliona evra.

Vlasnici nisu saopštili šta je do sada realizovano.

„Mitros“ je pre toga bio u vlasništvu Rodoljuba Draškovića, vlasnika „Svislajon Takova“ koji ga je kupio za 36 miliona dinara 2005. godine.

U posedu tadašnjeg „Mitrosa“ bilo je 26 hektara zemljišta, nova hladnjača, kotlarnica, pogon za kobasice, a zapošljavao je 993 radnika.

Kada je to preduzeće palo u stečaj 2009. godine ostalo je 88 radnika, posle čega ga je kupio Holding „Gerlinger“.