Palmer i Lajčak u misiji pripreme sastanka

Uncategorized

Sharing is caring!

Palmer: Dijalog okončati uzajamnim prizanjem, Lajčak: Dobra godina za odnose EU i Zapadnog Balkana

Beta pre 6 sati

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer je danas izjavio u Prištini da dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da se okonča uzajamnim priznavanjem, dok je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbija-Kosovo Miroslav Lajčak rekao da 2021. ima potencijal da bude dobra godina za odnose između EU i Zapadnog Balkana.

Na konferenciji za novinare posle susreta sa najvišim zvaničnicima Kosova i međunarodnog prisustva, njih dvojica su rekli da su posetili Kosovo da bi demonstrirali transatlantsku saradnju, uoči junskog sastanka kosovskog premijera Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Palmer je rekao da je glavni cilj dijaloga uzajamno priznanje i koraci na putu dve zemlje ka članstvu u EU. Ponovio je da su SAD partner u procesu i da je “vizija regiona unapređenje dijaloga ka postizanju konačnog sporazuma”.

“U novembru će biti samit EU i ove platforme su prilika da Balkan napreduje, uključujući i Kosovo”, rekao je Lajčak.

Što se tiče formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, oni su rekli da je na stranama u dijalogu da pronađu rešenje.

Lajčak rekao je da će za nekoliko dana sastanak Kosova i Srbije biti održan u Briselu i da je primarna svrha ove posete priprema prvog sastanka sa kosovskim premijerom Kurtijem i predsednikom Srbije Vučićem koji će se održati za nekoliko dana.

(Beta, 06.01.2021)

Povezane vesti »

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *