Pisanje rukom podstiče mentalno blagostanje​

Pisanje rukom poboljšava rad mozga, tvrde naučnici

pisanje rukomFoto: Peshkova / Shutterstock.com

Nova studija objavljena u naučnom žurnalu „Frontiers in Psychology“ otkrila je zanimljivu korelaciju između pisanja rukom i zdravlja mozga. Za potrebe studije naučnici su zabiležili aktivnost mozga 36 studenata. Istraživači s Norveškog univerziteta nauke i tehnologije na kraju su zaključili da pisanje rukom može poboljšati učenje i pamćenje.

Studenti su zamoljeni da napišu olovkom ili na tastaturi određene reči za 25 sekundi. Na glavu im je postavljena kapa od senzora s 256 elektrode za merenje moždanih talasa.

“Naše glavno otkriće je da pisanje rukom aktivira gotovo ceo mozak u poređenju s kucanjem na tastaturi, koje jedva da aktivira mozak. Mozgu nije toliki izazov kada pritiska tastere na tastaturi u odnosu kad oblikuje slova rukom”, rekla je Ordi van der Mer, koautorka studije i profesorka neuropsihologije na Norveškom univerzitetu nauke i tehnologije za „NBC News“, prenosi N1 Hrvatska.

 

​Kako se pisanje rukom i korišćenje tastature razlikuju kada pričamo o uticaju na mozak?​

Istraživači su otkrili da je pisanje rukom zahtevalo uspostavljanje komunikacije između vizualnog, čulnog i motoričkog korteksa mozga, dok su za kucanje studenti morali da vizualizuju slova i zatim koriste svoje motoričke veštine za poboljšanje pisanja. “Kada morate oblikovati slova rukom, ‘A’ će izgledati potpuno drugačije od ‘B’ i zahteva potpuno drugačiji obrazac pokreta”, rekla je Van der Meer.

Pisanje rukom podstiče mentalno blagostanje​

Pisanje rukom zahvata više regija mozga, poboljšavajući kognitivnu funkciju i zadržavanje pamćenja. Taktilna i ritmička priroda pisanja rukom ima terapeutske efekt, smanjujući stres i teskobu izazivajući meditativno stanje. Potezi uključeni u oblikovanje slova mogu poboljšati fokus, svesnost i samoizražavanje, podstičući osećaj postignuća i kreativnosti. Lična povezanost s svojim mislima kroz pisanje rukom jača samorefleksiju i emocionalnu dobrobit, pružajući umirujući uticaj na mentalno zdravlje, prenosi Times of India.

 

Podstičite decu da pišu rukom​

Pisanje rukom je ključno za dečji kognitivni razvoj, a to poboljšava i finu motoriku. Pomaže u prepoznavanju slova, pravopisu i jezičnim veštinama, doprinoseći boljoj komunikaciji. Fizički čin pisanja aktivira različite regije mozga, promovišući neuronske veze i zadržavanje pamćenja. Pisanje rukom također podstiče kreativnost i samoizražavanje, dopuštajući deci da prenesu svoje misli na papir.

Osim toga, opipljivi aspekt pisanja rukom pruža čulno iskustvo koje pritiskanju tastera možda nedostaje, što pomaže u zadržavanju informacija. Sve u svemu, pisanje rukom igra veliku ulogu u obrazovnom i psihološkom razvoju dece, podupirući njihov akademski uspeh i kognitivni rast.

 

Dr Goran Popović: Stres utiče i na srce i na mozak
00:00
/
07:28
Izvor: N1

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari