Pogubljenja

Uncategorized

Sharing is caring!

Evropska unija „zgrožena“ pogubljenjima dvojice muškaraca u Iranu

Evropska unija saopštila je danas da je „zgrožena“ nakon što je Iran pogubio Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija, koji su proglašeni krivim za smrt pripadnika paravojnih snaga.

„EU je zgrožena pogubljenjem Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija koji su uhapšeni i osuđeni na smrt u vezi s protestima u Iranu koji su u toku“, rekao je portparol visokog predstavnika EU za spoljne poslove Đosepa Borelja.

„Ovo je još jedan znak nasilne represije iranskih vlasti nad civilnim demonstracijama. EU još jednom poziva iranske vlasti da odmah prekinu praksu izricanja i izvršavanja smrtnih kazni protiv demonstranata koja zaslužuje oštru osudu“, navodi se u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dvojica muškaraca pogubljeni su pošto su proglašeni krivima za ubistvo pripadnika iranske paravojne formacije Basidž tokom protesta u Karadžu.

Tužioci su rekli da je 27-godišnjeg pripadnika te formacije skinula do gola i ubila grupa ožalošćenih koji su prisustvovali komemoraciji Hadisi Nadžafi, koja je ubijena u protestima u septembru.

Organizacije za ljudska prava osudile su smrtne kazne izrečene demonstrantima u Iranu nakon, kako su nazvali, „lažnih suđenja“ u tri ročišta koja su održana u šest dana.

Četiri osobe su pogubljene u vezi s protestima izazvanim smrću Mahse Amini, 22-godišnje Kurdkinje koja umrla je nakon što ju je pritvorila iranska policija za moral zbog „nošenja neprikladne odeće“ i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares