Potraga za energijom

Uncategorized

Sharing is caring!

Kancelar u Kanadi: Potraga za „prijateljskim“ gasom

Nakon početka ruskog rata protiv Ukrajine, Kanada je dobila na važnosti kao energetski partner Nemačke. Kancelar Šolc želi ta tu saradnju značajno proširi. On je, sa svojim zamenikom, u trodnevnoj poseti Kanadi.

    

Kada bi u prošlosti neki nemački kancelar putovao u Kanadu, to je gotovo uvek bilo povezano s putovanjem u Sjedinjene Države. Ovoga puta Olaf Šolc je odleteo samo u Kanadu gde ga je dočekao domažin Džastin Trido.

Šolc će posetiti Montreal, Toronto i Stivenvile u Njufaundlendu. S njim putuje i vicekancelar Robert Habek, kao i poslovna delegacija u kojoj je trideset ljudi.

Poseta neobično visokog ranga izraz je „intenziviranja odnosa“, a ujedno i posledica prekretnice nakon ruskog napada na Ukrajinu – kako se može čuti u kabinetu kancelara. Od tada se, navode u Berlinu, saveznici još više približavaju.

Portparol nemačke vlade naglasio je da se kabinet u Berlinu oseća posebno povezanim sa Kanadom, a naročito sa levo-liberalnom vladom Džastina Tridoa.

Nije dakle reč samo o ratu u Ukrajini i poslovima sa Rusijom, već i o proširenju energetskog partnerstva s Kanadom. Nemačka je zainteresovana za vodonik i tečni gas. Kanada bi mogla da bude važan partner za oba izvora energije: ne odmah, već za nekoliko godina.

Proširenje energetskog partnerstva

Šolc i Trido nameravaju da u Stivenvilu u utorak potpišu sporazum o vodoniku. Njufaundlend ima ogroman potencijal za proizvodnju energije od vetra, a i tečni gas iz Kanade mogao bi da pomogne da Nemačka postane nezavisna od ruskog gasa.

Međutim, na kanadskoj istočnoj obali još ne postoji LNG-terminal, zbog čega Šolc i Habek ni u Kanadi neće moći da ostvare brze uspehe kao kupci gasa – pogotovo zato što i dalje veoma mnogo ekoloških organizacija i starosedelačkog stanovništva protestuje protiv proširenja proizvodnje prirodnog gasa, ukazuje Konstantin Cerger iz organizacije Nemačka pomoć za životnu sredinu.

„Veoma smo zabrinuti mogućnošću da gospodin Šolc posluša pozive iz Kanade – odnosno pozive tamošnje gasne i naftne industrije – i tako doprinese tome da se dalje razvija proizvodnja gasa u Kanadi. S klimatsko-političke tačke gledišta to bi imalo dramatične posledice – s obzirom na ljudska prava i prava autohtonih naroda“, kaže Cerger.

Istovremeno, ekološke organizacije pozdravljaju proširenje nemačko-kanadske saradnje kada je reč o korišćenju obnovljivih izvora energije.

I konačno, kancelar i njegov zamenik imaju još jedan važan zadatak u Kanadi: da se zahvale premijeru Džastinu Tridou, jer je, uprkos sankcijama Rusiji, dozvolio da se remontovana gasna turbina za Severni tok 1 prebaci iz Simensove fabrike u Montrealu u Nemačku.

Šolc hvali Tridoa

Trido je u Kanadi zbog toga izazvao talas ogorčenja – a Šolc ga je, pak, pohvalio: Trido je pomogao da se razotkrije Putinov blef, rekao nemački kancelar. „I trebalo bi da bude jasno: kanadska vlada je dala zaista veliki i dalekosežan doprinos. Veoma sam zahvalan, premijer Trido je time pokazao pravi primer vođstva“, poručio je Šolc.

Nakon veoma teške sedmice za kancelara, on može da se raduje poseti pravim prijateljima. Istina, gasna turbina još uvek nije u Rusiji, ali Putinov pokušaj da podeli Nemačku i Kanadu nije uspeo. On više nema izgovor da ne dozvoli protok prirodnog gasa kroz Severni tok 1.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW.COM

POVEZANI SADRŽAJI

dpatopbilder - 11.07.2022, Schleswig-Holstein, Lübeck: Bundeskanzler Olaf Scholz (SPD) spricht bei einem Bürgerdialog im Strandsalon an der Trave. Scholz stellte sich den Fragen von Bürgerinnen und Bürgern. Foto: Christian Charisius/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

U Nemačkoj mogući nemiri zbog cena energije 09.08.2022

Nemačke vlasti se pribojavaju da bi problemi sa energijom ove zime mogli da izazovu nemire. Sve zavisi od toga kako će politika upravljati krizom – ali i kako će se to komunicirati i percipirati.

Bundeskanzler Olaf Scholz (SPD) sitzt in der Bundespressekonferenz während der Sommer-Pressekonferenz über Themen der Innen-und Außenpolitik.

Kancelar najavljuje nove olakšice – i ne očekuje nemire 11.08.2022

Cene energenata i hrane rastu, a nemački kancelar Olaf Šolc najavljuje još jedan paket olakšica za građane. Kaže i da se ne plaši nemira, a najavljuje i dalju podršku Ukrajini.

Bundeskanzler Olaf Scholz (r, SPD) und Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen), Bundesminister für Wirtschaft und Klimaschutz, hören die Rede von Bundespräsident Steinmeier spricht bei der Verleihung der Ernennungsurkunden an die Mitglieder der neuen Bundesregierung im Schloss Bellevue zu. +++ dpa-Bildfunk +++

Olaf Šolc i Robert Habek – nemački krizni menadžeri 04.04.2022

Jedan je trezven do bola, drugi ume javno da pokaže da je ganut do suza. Kancelar Olaf Šolc i njegov zamenik Robert Habek su dva različita tipa političara. Šta to govori o njihovom stilu rukovođenja?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *