Preminuo arhitekta Dragoljub Bakić

Uncategorized

Sharing is caring!

Preminuo arhitekta Dragoljub Bakić

Preminuo arhitekta Dragoljub Bakić 1Foto: FoNet/Aleksandar MijailovićArhitekta Dragoljub Bakić preminuo je u 84. godini života, potvrdio je za Nova.rs njegov saradnik, aktivista i narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.

Rođen je 1939. godine u Kragujevcu, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju.

Bakić je diplomirao Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1962. godine.

Od 1963-2001. zaposlen u Energoprojektu kao arhitekta, u birou Arhitektura – Urbanizam, odnosno Ateljeu 5 koji je osnovao sa suprugom Ljiljanom Bakić, sa kojom je najčešće radio u koautorstvu.

Tokom 1970. godine boravio je u studiju Alvara Alta kao stipendista Energoprojekta.

Autor je brojnih objekata i urbanističkih celina u Srbiji / Jugoslaviji, Kuvajtu, Zambiji, Iraku, Zimbabveu, Južnoafričkoj Republici, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Bugarskoj, Danskoj, Švajcarskoj, Poljskoj, Grčkoj, Maleziji, Venecueli i Japanu.

Čitava naselja i raznovrsne objekte Bakići su projektovali u svom prepoznatljivom stilu na pet kontinenata, u dvadesetak zemalja.

Dragoljub Bakić bio je dobitnik nagrade Salona arhitekture za 1974, 1976, 1978. i 1991. godinu, kao i Velike nagrade Saveza arhitekata Srbije 1994. Bakići žive u Beogradu, u naselju Višnjička Banja, koje je takođe njihovo projektantsko delo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares