Protest protiv vetrenjača

Uncategorized

Sharing is caring!

Zašto Greta Tunberg protestuje protiv vetrenjača

Foto: Wikipedia/Lëa-Kim Châteauneuf

Poznata tinejdž klimatska aktivistkinja iz Švedske Greta Tumberg nedavno je na kratko privedena u policijsku stanicu u Oslu zbog učešća na protestu protiv vetroelektrana izgrađenih na zemljištu starosedelaca u Norveškoj.

Zajedno sa desetinama drugih aktivista, ona blokirala ulaze u Ministarstva energetike i finansija u Oslu.

Tunberg, zagovornica ukidanja svetske zavisnosti od energije zasnovane na ugljeniku, kaže da prelazak na zelenu energiju ne može doći na štetu prava starosedelaca.

Ovo nije pravda

„Prava domorodačkog stanovništva, ljudska prava, moraju ići ruku pod ruku sa zaštitom klime i klimatskim akcijama. To se ne može desiti na štetu nekih ljudi. Onda to nije klimatska pravda“, rekla je ona u intervjuu za novinsku agenciju Rojters .

Protest je desio zbog izgradnje dve vetroelektrane koje su zauzele zemljište koje tradicionalno koriste starosedeoci Sami, stočari irvasa u centralnoj Norveškoj. Njihova 151 turbina može napajati oko 100.000 norveških domova.

Međutim, 2021. godine Vrhovni sud Norveške zemlje je presudio da su projekti prekršili prava Samija prema međunarodnim konvencijama. Uprkos tome, vetrolektrane su ostale u funkcju do danas.

Kako vetroelektrane remete živote Samija?

Uzgajivači irvasa u nordijskoj zemlji kažu da prizor i zvuk džinovske mašinerije za energiju vetra plaše njihove životinje i narušavaju vekovne tradicije.

„Ovde smo da zahtevamo da se turbine sruše i da se poštuju zakonska prava“, kaže aktivistkinja iz redova Samija, Ela Mari Haeta Isaksen.

Uprkos presudi Vrhovnog suda o vetroparkovima, njihova konačna sudbina je složena pravna dilemasmatraju u ministarstvu energetike, koje se nada da će pronaći kompromis.

U presudi suda nije rečeno šta bi trebalo da bude sa 151 turbinom ili desetinama kilometara puteva izgrađenih da bi se olakšala izgradnja.

„Razumemo da je ovaj slučaj opterećenje za stočare irvasa“, rekao je ministar energetike i nafte Terje Asland u saopštenju.

„Ministarstvo će učiniti šta može da doprinese rešavanju ovog slučaja i da to neće trajati duže nego što je potrebno“, dodao je on.

Vlasnici farmi očekuju da vetroturbine ostanu na mestu, uz kompenzacione mere kako bi se osigurala prava lokalnog stanovništva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *