Prvobitna zajednica ili kameno doba?

Uncategorized

Sharing is caring!

Radnici podneli prijavu protiv direktora: Ne plaća nas, maltretira i iscrpljuje

BIZNIS 01. dec. 202121:01 > 21:36
Podeli:
Foto:printscreen/N1

Više od dvadeset radnika nekadašnje firme “Weltex” D.O.O.Čačak podnele su krivičnu prijavu protiv vlasnika tog preduzeća Ivana Savića, zbog, kako kažu, neisplaćenih zarada, prisvajanja dokumenata i psihičkog terora koji su trpele od njega. Prema rečima Karoline Stevanić, ona je u tom preduzeću bila zaposlena nepunih deset godina i do pre par meseci nije ni slutila da će ostati bez parčeta hleba.Prvobizt

„Kada je „Weltex“ ušao u probleme proizvodni deo nije imao potrebu za nama i direktor je zahtevao da potpišemo ugovore o tehnološkim viškovima. Neki su to uradili, a neki ne. Ja sam htela da radim, jer izdržavam porodicu, morala sam da potpišem ugovor o radu sa tom novoosnovanom firmom „Tekxwelt“ . Ništa se nije promenilo, osim na papiru, a ja sam ostala na radnom mestu šivača. Ali to je bio samo početak naših muka“, priča nam ona.

Nakon svega tri meseca, negde u avgustu, poslodavac im, kako tvrdi naša sagovornica, nudi mogućnost o sporazimnom raskidu radnog odnosa kako bi „oprao sebe“ i otvara treće preduzeće na ime svoje rođene sestre „Welteh modeproduktion“.

„Postojala je solucija i tu da nas premeste, a dvanaestoro radnika je odbilo to. Držao nas je na plaćenom odsustvu u septebru i oktobru, jer je, navodno trebalo da se počne sa radom početkom novembra meseca, ali, naravno, ništa od toga“, ogorčeno navodi. Tek naknadno im, nastavlja svoju ispovest Karolina, šalje rešenja o plaćenom odsustvu u kome stoji da ono stupa na snagu 1.9. tekuće godine i traje do 45 dana.

„Mi se na posao javljamo 1. oktobra i umesto da počnemo sa radom dobijamo novi dokument o prekidu istog jer nema proizvodnje. Kada smo otišle 19. novembra uručeno nam je treće rešenje o produžetku odsustva do daljnjeg“, ispričala nam je Stevanić.

Uprkos tome što su bile na odsustvu i po rešenju imale pravo na 65 % novčane naknade, radnicama ni jedan jedini dinar nije isplaćen zbog čega su podnele krivičnu prijavu protiv njega, a prethodno se konsultovale sa inspekcijom rada.

„Takođe, veliki problem predstavlja činjenica da on drži naša dokumenta i nalazimo se u ćorsokaku. Čak nam je jednom prilikom, kada smo samo tražile naša prava zalupio vrata pred nosom i rekao – tužite me, ne možete mi ništa“, kaže Karolina i ponavlja da poslodavac pokušava da ih se reši na najbezbolniji način po njega samog.

Prema rečima Stevanićeve, prošle godine, kada je koronavirus bio u punom jeku do decembra su u prvoj firmi radile punim kapacitetima.

„Međutim, poslednjeg meseca lane oko 80% radnika je obolelo od kovida i bilo na bolovanju. On je dobijao pomoć od države i baš ga briga za nas obične ljude. Čak je i kancelarijske radnike poslao na Zavod i prema mojim saznanjima, vratiće ih na radna mesta“, skoro kroz suze priča Karolina.

„Iscrpljuje nas do granice egzistencije pa smo nas 23 žene podnele krivičnu prijavu protiv njega i tužile ga za novčanu naknadu koja nam po zakonu pripada. Gde sam bila skoro deset godina i šta sam radila. Ovo je strašno i nehumano što nam se događa“, nastavlja svoju ispovest.

Ono što je izuzetno interesantno je da blokada računa drugootvorene firme iznosi od 4. 10 tekuće godine milion evra, a trećeotvoreno preduzeće „Weltex modeproduktion“ D.O.O ima početni kapital od deset miliona dinara, zaključuje Stevanić za Nova.rs.

Da se radi o klasičnoj prevari radnika tvrdi i njen advokat Milan Minja Stanojević. On kaže da je šokiran činjenicom da, pored toga što je vlasnik Ivan Savić nezakonito postupio prema radnicima, dodatno ih je iritirao fotografijama na društvenim mrežama.

„To vam je naprednjačka banda, izbacuje slike iz Meksika sa odmora, a ostavio je na desetine gladnih usta. Ja zastupam Karolinu i izboriću se da im se isplate naknade po zakonu“, kaže on za Nova.rs.

Naš portal je pokušao da dobije odgovore na pitanja šta će biti sa radnicama koje su ivici izdržljivosti i od direktora preduzeća, ali nam je u firmi rečeno da je na sastanku.

„Upoznata sam sa celom situacijom, prve dve firme su u blokadi, nadam se da će vam se Savić javiti“, ljubazno nam je kazala žena koja se javila na telefon. Međutim, do zaključenja teksta, direktor se nije oglašavao za Nova.rs.

Inače prva firma „Weltex“ je osnovana 12. 12. 2007. godine čiji je zakonski zastupnik Ivan Savić i prema podacima iz APR još uvek nije ugašena. Takođe, u Agenciji za privredne registre stoji da je vlasnica trećeosnovanog preduzeća „Weltex modeproduktion“ Violeta Gavrilović, ono je sa radom počelo 4.8. tekuće godine i ima upisan kapital u iznosu od 10 miliona dinara, što potvrđuje priču naših sagovornika.

Bonus video: Samohrani roditelji otkaze dobijaju bez objašnjenja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *