Rađaju se nova zanimanja

  • Post category:UDARNE VESTI

Ranko Rajović i njegov sin Vuk u Mamazjaniji: „Od 10 najtraženijih zanimanja danas, 9 nije postojalo pre pet godina“

Mamazjanija – Ranko i Vuk Rajović
Izvor: nova.rs

Ne zna se kome škola teže pada, deci ili roditeljima, a ni ko se više raduje raspustu. Brojni kreativni saveti i primeri iz škole NTC-a (Nikola Tesla Centar), pokazuju da je rad kod kuće suvišan, kada na časovima učenici uče lekcije kroz njima poznate igre, uz koje im neće biti potrebno mnogo pomoći da savladaju gradivo, o čemu u novoj Mamazjaniji govore poznati doktor Ranko Rajović, autor NTC programa, šef Katedre za obrazovne neuro-nauke na Pedagoškom fakultetu u Kopru, ali i njegov sin Vuk Rajović, doktor hemijskog inženjerstva i koordinator Odseka za nauku u NTC-u.

Iz godine u godinu, svedoče učitelji, sa prvacima u osnovnim školama se sve teže radi, navodi na početku našeg podkasta dr Ranko Rajović. On objašnjava razloge zašto su deca danas drugačija, ali i probleme u tradicionalnom obrazovanju, koje se ne menja, ne ide u korak sa vremenom, iako prema brojnim istraživanjima, već uveliko spremamo decu za neke profesije koje još ne postoje.

Ranko i Vuk Rajović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Ranko i Vuk Rajović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Deca su od najranijeg uzrasta uz telefone i igrice, umesto u parku, na livadi, sportskom terenu, sa loptom, klikerima, lastišem. Rajovići naglašavaju vezu između kretanja i učenja kod dece, koja je neraskidiva. Oni ističu da svako dete želi da uči i nauči, da se pokaže, takmiči i bude dobro u nečemu, a u školi će to postići ako im nastavnici lekcije predaju kroz igru, koja je njima bliska.

Ranko Rajović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Takođe, ističu da je problem današnjeg vaspitanja prezaštićenost dece, koja nemaju nikakvu slobodu, jer su uvek pod nadzorom, a roditelji tu kontrolu vrše i kroz brojne vanškolske aktivnosti kojima se ne vidi kraj i zbog kojih najmlađi nemaju vremena za sebe, a detinjstvo im prolazi.

Kako da deca zavole školu i nastavno gradivo?

Vuk Rajović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zašto je dobro da detetu ponekad bude dosadno?

Koje su posledice prezaštićenosti dece?

 

 

Koliko roditelji treba da uče sa decom?

Kako dečje igre pretvoriti u školske predmete, matematiku, hemiju…?

Koje su prednosti NTC-a koje bi srpsko školstvo moglo da primenjuje?

Ranko Rajović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kada dete upisati na sport ili bilo koju vannastavnu aktivnost i koju?

Kako je izgledalo Vukovo detinjstvo uz Rankove metode vaspitanja?

Ranko i Vuk Rajović i Ana Marković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja, koja interesuju svakog roditelja i nastavnika, pružili su Ranko i Vuk Rajović u novoj epizodi Mamazjanije, u kojoj su se osvrnuli i na savremeno detinjstvo koje prolazi u „nepoznatim ulicama virtuelnih gradova“, u koje mame i tate moraju da zađu kako bi znali „gde su im deca“ i kako bi ostvarili komunikaciju, ali i dečja interesovanja iskoristili, da im pruže uvid u prednosti realnog sveta i odrastanja.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta