Referendum

Uncategorized

Sharing is caring!

Što to dozvoli, Srbijo?

E, Srbijo jadna i bedna. Zar ti, Srbijo voljena, nisi država?

Da te tako ponovo pokrade, bez da trepne, a ti nemaš institucije, nemaš Ustav i zakone, nemaš Republičku izbornu komisiju, da te štite. Imaš jednog čoveka koji te je uzjahao i ne ispušta iz uzdi. Ne dati da dišeš i sve jače, brže i bolje te steže i sprema te za kovčeg. Srbijo naša, nisi zaslužila takav kraj.

Taj koji je u tebi, Srbijo, sve i svja, saopštio je rezultate referenduma u Srbiji. Čak je potrčao pre RIK-a da obelodani rezultat. Verovatno nije ništa sabirao. Ispalio je ko iz topa rezultat koji je ranije smislio u svojoj glavi i stavio tačku na referendum. RIK je čekao da predsednik završi i saopšti brojke, a onda malo naštelovalo. E, Srbijo!

Vučić ne dozvoljava nikome ništa. U radikalsko doba, a radikali su imali dobru organizaciju i pokrivenost biračkih mesta, glavnu banku je vodio Dragan Todorović, nekada predsednik Izvršnog odbora SRS. Saopštavao je tačne rezultate bez obzira na to kako su radikali stajali po njima. Dobro, tačno je da su radikali obezbeđivali i vrhunski prasetinu koji su servirali novinarima bez obzira što nikako da pobede. Tek kasnije, tokom izborne noći, pojavio bi se vojvoda Šešelj i komentarisao rezultate. Tako nešto je nemoguće u Vučićevoj apdejtovanoj Srbiji. To mora Vučić, niko drugi. Nisam siguran da bi on bio taj koji bi narodu, a pre RIK-a, saopštio da je on ili njegova stranka izgubila neke izbore.

Uostalom u svakoj stranci su preliminarne rezultate saopštavali niži stranački funkcioneri od predsednika. Zamislite situaciju u kojoj je, na primer, nekadašnji predsednici Srbije Boris Tadić i Tomislav Nikolić saopštavaju bilo kakve rezultate pre RIK-a. Da nam je neko rekao, Srbijo moja, da je nekadašnji grobar srećnije rešenje od najboljeg studenta Pravnog fakulteta u njegovoj glavi, nikada niko verovao ne bi.

Zamisli, Srbijo, da je malo zainteresovaniji bio za ovaj referendum. Pokrao bi te do froncla. Ali, ne brini, Srbijo. Stižu nam izbori za koje je on najzainteresovaniji. Već je sada u glavi sve sabrao i oduzeo. Tačno u decimalu zna kakve će rezultate da saopšti, ponovo pre tvog RIK-a, Srbijo. A mi ćemo u tvoje ime još jednom da ispadnemo ovce i pristaćemo na klanje.

Desetine prijavljenih nepravilnosti je zabeleženo u nedelju i trpimo. Glasali ljudi bez ličnih karti. Naprednjački članovi biračkih odbora zaokruživali DA umesto prisutnih ljudi, ali i onih pokojnih. Čuvena „džipijada“ viđena ponovo, ali ne u onoj meri u kojoj smo navikli. Taman onoliko koliko je potrebno da pobedi DA. Ubijaju te „bugarski vozovi“, a nema iz tebe ni piska, a ne glasa.

Taj što te besomučno i sa uživanjem gazi kaže da nikada nisi bila jača i moćnija, a ti si davno pala. Na kolena te je oborio zbog svoje opsesije bitnosti i želje za moći. On je taj koji odlučuje o svemu, pa i o rezultatima referenduma. Odraće te, Srbijo, u aprilu na izborima, a da toga nisi ni svesna.

U nokdaunu si, Srbijo moja. Glasni se, probudi i podigni. Zar je moguće da se toliko plašiš jednog čoveka nedostojnog tebe? Šta još treba da uradi da mu se suprotstaviš? Danak u krvi ili nešto drugo?

Ako mu ova krađa prođe, a proći će, šta će biti sa svima nama na kolenima? Kukaćemo, tiho, možda se malo i pobunimo, takođe tiho. Sigurno je da postoji nešto što može da te probudi, Srbijo. Kada pogledamo tu zverinu od vlasti, teško da je možemo učiniti lešinom na izborima. Neće dozvoliti, taj jedan čovek, da izgubi i zrno vlasti, a kamoli izbore. I svi znamo to, ali svi pristajemo da dobrovoljno idemo u sunovrat.

Ništa se nije promenilo nabolje od izbora 2020. godine. Nijedan izborni uslov, ili segment demokratije u tebi, Srbijo, nije unapređen, a svi bi sa njim u trku sa zavezanim nogama, rukama i prekrivenim očima. S pravom i punim plućima pitam tebe, Srbijo, da li vredi izlaziti na izbore dok ovaj krade. I po ovome ćutiš i saginješ ono malo kičme što te još tanko drži iznad patosa. Kakvi bre izbori sa njim i njegovima? Ne prođe dan da neko ne nadrlja od njega i njegovih. Sve im je dozvoljeno. Ne vidi on, Srbijo, da su te nalupali motkama i čekićima. Slep je da vidi svog stranačkog kolegu kako gazi čoveka na mostu. Od bagera vidi sredstvo za odlazak na posao, a od Rio Tinta priliku da se obogatiš, Srbijo.

Nema više izgovora. Od prvog svanuća, pa sve do posle 3. aprila ne treba da mu dozvoliš, Srbijo, da igra svoju igru. Moraš da mu je kvariš gde god stigneš. Samo pozovi, Srbijo, i povedi borbu. Vekovi za tobom treba da ti daju snagu, ali i nadu da ti to možeš. U suprotnom, neće imati ko venac da ti na grob donese.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares