Revolucija sa 5,44 milijarde korisnika

  • Post category:sve vesti

EURONEWS.RS

TEHNOLOGIJA

Poziv koji je započeo revoluciju: Pre tačno 50 godina prvi put je korišćen mobilni – bio je težak skoro kilogram

KOMENTARI

Autor: Euronews

03/04/2023

18:10

Poziv koji je započeo revoluciju: Pre tačno 50 godina prvi put je korišćen mobilni - bio je težak skoro kilogram

Poziv koji je započeo revoluciju: Pre tačno 50 godina prvi put je korišćen mobilni – bio je težak skoro kilogram – Copyright Tanjug AP/Joan Mateu Parra

Motorola DinaTac 8000Ks bio je prvi komercijalni mobilni telefon na svetu, a njegov pronalazač Martin Kuper pre ravno 50 godina obavio je prvi telefonski poziv. Bilo je to 3. aprila 1973. godine, kada je inženjer koji je radio za američku kompaniju Motorola obavio poziv koji je započeo novu eru za čovečanstvo.

Telefon koji je koristio bio je težak skoro kilogram. Bilo je potrebno 10 sati da se napuni za 30 minuta razgovora.

Pola veka kasnije, njegov izum sada koristi više od 68 odsto stanovništva. Prema Digital Global Summari Report 2023. u proseku od pet sati dnevno njegova upotreba iznosi 30 odsto radnog veka njihovih vlasnika, piše Euronews.

„Zovem te sa mobilnog telefona. Sa pravog“

Danas, 3. aprila, obeležava se 50 godina od Kuperovog poziva Džoelu Engelu, konkurentskom istraživaču.

Kuper je rekao: „Joel, zovem te sa mobilnog telefona. Sa pravog“. Kao odgovor sa druge strane dobio je tišinu.

Tanjug AP/Joan Mateu Parra

 

Ništa nije predviđalo da će mobilni telefonski poziv dovesti do svih funkcionalnosti koje mobilni telefoni imaju danas.

Njegov pronalazač se u intervjuu za EFE prisetio da kada je ovaj telefon uputio Engelu, istraživaču u Bell Laboratories, da nije zamišljao da će u budućnosti ovi uređaji imati digitalne kamere ili internet.

Međutim, Kuper je predvideo da će svi imati mobilni telefon.

Mobilni telefoni su evoluirali pola veka kasnije u sofisticirane pametne telefone, uređaje koji su dovoljno moćni da se koriste kao računari. Sklopivi, nesklopivi, slajd, lagani ili teški, asortiman uređaja je bogat, a 92,3 odsto mobilnih telefona ima pristup internetu.

Revolucija sa 5,44 milijarde korisnika

Pronalazak je postao jedna od „velikih revolucija čovečanstva zbog promena koje je doneo u naše živote, čak i više od fiksnog telefona“, objašnjava Fernando Suarez, predsednik Španskog udruženja računarskih inženjera.

„Ako je bilo potrebno skoro 65 godina da konvencionalni telefon dostigne 100 miliona korisnika, nije trebalo ni pedeset godina da mobilni telefon pređe 6.000 miliona“, kaže Suarez.

Broj korisnika se povećava iz godine u godinu, a prema Globalnom digitalnom sažetku izveštaja 2023, ukupno 5,44 milijarde ljudi ima pristup jednom uređaju. Korisnici mobilnih uređaja porasli su za nešto više od tri odsto tokom prošle godine, sa 168 miliona novih korisnika u poslednjih 12 meseci.

Prosečna upotreba takođe raste – u proseku sedam minuta više u 2022. u odnosu na 2021.