Rijaliti igrač u pokušaju?

Uncategorized

Sharing is caring!

Tramp nosio poverljiva dokumenta iz Bele kuće u svoju vilu u Floridi

Kako je preneo Glas Amerike (Voice of America – VoA), navedeno je da je ceo slučaj prosleđem američkom ministarstvu pravde.

Pismo Nacionalnog arhiva upućeno je kongresnom Odboru za nadzor koji istražuje da li je Tramp čuvao predsednička dokumenta u skladu sa zakonom.

Navodi su potvrdili spekulacije da Tramp nije po pravilma tretirao poverljiva dokumenta dok je bio predsednik i pošto je napustio Belu kuću. To otkriće bi moglo da inicira federalnu istragu o čuvanju vladinih tajni, o čemu treba da odluče Federalni istražni biro (FBI) i Ministarstvo pravde.

Federalni zakon zabranjuje da se poverljiva dokumenta iznose na neodobrene lokacije.

Advokati bivšeg predsednika rekli su da „nastavljaju potragu za predsedničkim dokumentima koji pripadaju Nacionalnom arhivu“.

U saopštenju Nacionalnog arhiva se navodi i da neke Trampove objave na društvenim mrežama nisu sačuvane u skladu sa zakonom, kao i da je osoblje Bele kuće često obavljalo službene razgovore preko privatnih telefona ili aplikacija, i da ni to nije arhivirano.

Članica Predstavničkog doma Kerolajn Maloni (Carolyn Maloney), koja je i predsedavajuća Odbora za nadzor, rekla je da nova otkrića „produbljuju strahovanja da je bivši predsednik flagrantno kršio federalni zakon o čuvanju dokumenata, što može da utiče na istorijski arhiv“.

Zakon o predsedničkim dokumentima donet je 1978. nakon što je Ričard Nikson (Richard Nixon) pokušao da uništi dokumenta povezana sa aferom Votergejt (Watergate).

Propisuje da su predsednička dokumenta vlasništvo američke vlade, a ne predsednika. Sakrivanje ili uništavanje dokumenata kažnjivo je i zatvorom do tri godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares