Rudnik litijuma kod Loznice velika opasnost za Srbiju

Uncategorized

Sharing is caring!

Aleksić: Rudnik litijuma kod Loznice velika opasnost za Srbiju

VESTI 13. maj. 202114:15 > 15:121 komentar
Podeli:

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić upozorava da potez kompanije Rio Tinto, koja planira da otvori rudnik litijuma kod Loznice, predstavlja veliku opasnost za Srbiju. Kaže i da je aktuelna vlast za to dala zeleno svetlo.

Aleksić je istakao da niko nije rekao „koje će sisteme zaštite koristiti Rio Tinto, ko proizvodi tu opremu i gde je dosad to u svetu bilo gde urađeno u pozitivnom smislu pa da mi možemo da pogledamo ta iskustva“.

POVEZANE VESTI

„Šta je sa zagađenjima reka, šta je sa deponovanjem jalovine i na kraju najvažnije pitanje – šta je sa zdravljem ljudi i šta će biti sa zdravljem naše dece, jer neke stvari nisu na prodaju, pa sve i da imamo ne znam koliko zarade, ukoliko to treba da se meri sa time da će moja deca ili nečija druga sutradan dobiti kancer pluća, nema tu nikakve priče i ova vlast i građani Srbije treba da budu svesni toga“, rekao je Aleksić.

Pokazujući mapu sa sajta te kompanije, kako je naveo, Aleksić je rekao da se vide lokaliteti gde ona u svetu ima rudnike ili ih je imala, ali „na evropskom kontitentnu jedina lokacija za njen rudnik je u Srbiji“.

„Zar to nije pitanje – zašto zemlje Evropske unije sa čvstim regulativama nisu do sada krenule u taj, kako nas Vlada uverava, isplativ posao iskopavanja litijuma. Njega ima i u Nemačkoj, Austriji i u drugim zemljama, ali nikom ne pada na pamet da raskopava, uništava svoje reke, vazduh, čitavu ekologiju, već očekuju da ga dobiju s druge strane, kako bi od njega pravili baterije“, rekao je Aleksić.

On je rekao da je rudna renta u Srbiji svega tri procenta od ostvarenog prihod kompanije, pa bi Srbija tako dobila šest do sedam miliona evra godišnje, dok je „jedan softver Ministarstvo finansija platilo 60 miliona evra“.

„Rio Tinto je, kako se meni čini, ozbiljna kompanija koja na svaki mogući način pokušava da udje u one zemlje gde nema sistema i koje su podložne korupciji. Srbija je jedna od retkih zemalja na evropskom kontinentu u kojoj se korupcija razvija kao korov i koji ovaj režim zaliva svakog dana. I za njih je to idaelno tlo, udju i polako korumpiraju i prave ambijent da mogu da ovde rade šta hoće“, rekao je Aleksić.

Vaš komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *