Samo što nije dobacio do 50 %

Uncategorized

Sharing is caring!

Iza kulisa Putinove pobede: Kako se kralo na ruskim izborima

SVET 20. sep. 202118:25
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Nakon maratonskih, trodnevnih izbora, stranka Vladimira Putina „Jedinstvena Rusija“ osvojila je većinu na glasanju za rusku Dumu. Parlamentarne i regionalne izbore u Rusiji obeležile su brojne nepravilnosti i optužbe za nameštanje izbornog rezultata, ali i manjak opozicionih kandidata koji su listom zabranjivani uoči glasanja.

PROČITAJTE JOŠ:

„Jedinstvena Rusija“ (JS) proglasila je pobedu u nedelju uveče. Jedan od zvaničnika te partije najavio da će stranka imati dvotrećinsku većinu u Dumi, iako se glasovi još broje i konačan rezultat će biti poznat tek u narednim danima.

Poslednji podaci, objavljeni u ponedeljak popodne ukazuju da je JS osvojila skoro 50 odsto od 70 odsto prebrojanih glasova. Ova ubedljiva pobeda bila je očekivana, kao i rezultat drugoplasirane stranke.

Broj dva u Rusiji je Komunistička partija, koja je osvojila više od 20 odsto, sledi Liberalno-demokratska partija sa oko sedam odsto i potom Pravedna Rusija sa takođe sedam odsto. Kandidati Jedinstvene Rusije vode i u 196 jednomandatnih okruga, slede kandidati Komunista u 14 i Pravedne Rusije u sedam okruga.

Izlaznost na izborima bila je oko 45 odsto prema poslednjim podacima.

Od primoravanja na glasanje do sumnjivih listića

Sva tri izborna dana širom Rusije prijavljivane su brojne nepravilnosti. Iz udaljenih regiona stizali su snimci na kojima se vidi kako kontrolori na biračkim mestima guraju hrpu glasačkih listića u kutiju, dok je grupa za posmatranje izbora „Glas“ ukazala na učestalu kupovinu glasovu i slabe mere kontrole glasačkih listića na biračkim mestima.

Centralna izborna komisija tokom sva tri dana dobijala je i prijave građana koji su tvrdili da su primorani da glasaju, a zabeleženo je i organizovano glasanje među zaposlenima u državnim službama.

Rezultati elektronskog glasanja preko interneta u Moskvi još nisu objavljeni, ali Leonid Volkov, jedan od saradnika uhapšenog opozicionara Alekseja Navaljnog, sugerisao je da vlasti planiraju da manipulišu glasovima preko interneta, posebno u gradovima kao što su Moskva i Sankt Peterburg.

Zabrana za saradnike Navaljnog

Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Saradnicima Navaljnog, kao i organizacijama koje su bliske Navaljnijevoj fondaciji, zabranjeno je kandidovanje na izborima jer su ocenjene kao „ekstremističke“ ili „strani agenti“ koji se finansiraju iz inostranstva. Takođe, Navaljnijeva aplikacija za pametno glasanje ukinuta je prvog dana glasanja.

Aplikaciju su uklonili i Gugl i Epl, a izvori upoznati sa odlukom ove dve kompanije rekli su za AFP da je taj potez posledica pritiska ruskih vlasti i pretnje da će uhapsiti lokalno osoblje teholoških giganta.

BONUS VIDEO Hapšenje Anastasije Vasiljeve u Rusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *