Serveri sve ranjiviji

Uncategorized

Sharing is caring!

Pali sajtovi velikih svetskih medija, uzrok napad na server?

IT 08. jun. 202112:37 > 13:01
Podeli:
CNN, Guardian, Financial Times, The Independent i The New York TimesFoto:Shutterstock/Epov Dmitry/Gil C/chrisdorney/Radu Bercan

Brojni veb sajtovi vodećih svetskih medija danas u nekom trenutku nisu radili, uključujući Gardijan, Fajnenšl Tajms, Independent i Njujork tajms, javlja BBC.

Napomenutim sajtovima prikazana je poruka: „Greška 503, nije dostupno“, navodi britanski medij. Kako se dodaje, i veb lokacija britanske vlade – gov.uk – takođe nije bila u funkciji.

 

Korisnici Reditta, Tviča, Amazona, Etsija, Tvitera, Pejpala i Spotifaja takođe su prijavili probleme.

Šta je dovelo do pada? 

Još nije poznato šta je uzrokovalo pad pomenutih sajtova, ali pojedini mediji navode da je došlo do problema (ili napada) sa Fastly, CDN provajderom koji štiti navedene stranice.

„Istražujuemo ovaj problem“, navedno je kratko u saopštenju komapnije Fastly. Saopštenje je objavljeno na zvaničnom sajtu kompanije koji je radio, navodi CNN.

Američki medij podseća da Fastly podržava veb lokacije i aplikacije poput CNN-a, Gardijana, Njujork Tajmsa i mnogih drugih. Takođe pruža isporuku sadržaja za Tvič (Tvitch), Pinterest, HBO Max, Hulu, Reddit, Spotifaj (Spotify) i druge velike internet platforme.

Druga verzija je da je greška u Amazon Veb Servisu (AVS), platformi za klaud računarstvo koju koriste najpopularnije veb lokacije na svetu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Vaš komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *