Sjedinjene Države značajno su povećale svoju vojnu pisutnost u Crvenom moru

  • Post category:UDARNE VESTI
ODGOVOR HUTIMA

Amerikancima prekipjelo: Ovo se u Crvenom moru nije vidjelo desetljećima, udarna grupa nosača aviona čeka…

Cilj je spriječiti eskalaciju krize u Crvenom moru u pravi regionalni rat, koji potencijalno uključuje Saudijsku Arabiju i Iran
<p>USS Carney, arhivska fotografija</p>

USS Carney, arhivska fotografija

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

Sjedinjene Države značajno su povećale svoju vojnu nazočnost u Crvenom moru u proteklih nekoliko tjedana, rasporedivši više vatrene moći nego u posljednjih nekoliko desetljeća, prema izvorima u Pentagonu koje prenosi The Sunday Times.

Cilj je spriječiti eskalaciju krize u Crvenom moru u pravi regionalni rat, koji potencijalno uključuje Saudijsku Arabiju i Iran. SAD je uložio desetke milijuna dolara u posljednja dva tjedna kako bi se pokušao obraniti od sve češćih napada jemenskih pobunjeničkih Huta na trgovačke brodove. Jemenski Huti su na strani Irana i prema navodima pružaju svoju podršku Hamasu u Gazi. Pokušali su izvesti napade bespilotnim letjelicama na Izrael kao odgovor na sukob, ali njih su uglavnom presreli Saudijska Arabija i SAD.

Udarna grupa nosača USS Dwight D. Eisenhower, trenutačno u Adenskom zaljevu, i USS Laboon, dodatni razarač naoružan projektilima koji je nedavno stigao u Crveno more, spremni su igrati ključne uloge ako se predsjednik Joe Biden odluči na osvetničke napade na mete Huta.

Pentagon tvrdi da SAD nije uključen u izravan oružani sukob s jemenskim pobunjenicima. Umjesto toga, fokus je na presretanju hutskih bespilotnih letjelica i projektila kako bi se zaštitila komercijalna plovidba. Ova obrambena akcija ima visoku cijenu, a američka mornarica koristi skupe oružane sustave, kao što je SM-3 antibalistički projektil, koji košta više od 11 milijuna dolara svaki, kako bi se suprotstavio prijetnjama.

Nedavni razvoj događaja na Bliskom istoku pretvorio je Crveno more i Sueski kanal u opasne zone za brodarstvo, zbog čega su glavne brodske linije preusmjeravane oko Afrike.

Američka mornarica rasporedila je tri razarača u blizini tjesnaca Bab al-Mandab, presrećući razne prijetnje, uključujući krstareće rakete, balističke rakete kratkog dometa i naoružane bespilotne letjelice Shahed iranske proizvodnje.

Kao odgovor na povećane rizike, SAD je najavio uspostavu novih međunarodnih pomorskih snaga, Operation Prosperity Guardian, koje uključuju do 19 zemalja za zaštitu brodova koji prolaze Crvenim morem.

Postoje prijedlozi iz nekih američkih obrambenih izvora da bi česti udari bespilotnim letjelicama i krstarećim projektilima Huta u Crvenom moru mogli biti namjerni pokušaj izazivanja vojnog odgovora Sjedinjenih Država.

Unatoč izazovima u Sueskom i Panamskom kanalu, Pentagon potvrđuje da kretanje ratnih brodova u regiji ostaje nepromijenjeno, kao i prisutnost američkih i savezničkih ratnih brodova, uključujući razarač britanske Kraljevske mornarice HMS Diamond i francusku fregatu FS Languedoc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?