Šokantno upozorenje

„Još jedan krvavi sukob u Evropi sprema se na marginama rusko-ukrajinskog rata“: Njuzvik o situaciji na Kosovu

Dok je pažnja međunarodne zajednice i dalje usmerena na tekući sukob Rusije u Ukrajini, još jedan potencijalni rat u Evropi se sprema imajući u vidu da su tenzije između dva dugogodišnja neprijatelja na Balkanu dostigle opasne tačke, piše Njuzvik (Newsweek).

Prošle nedelje, narednik policije kosovski Albanac i trojica teško naoružana srpska napadača ubijeni su u smrtonosnoj pucnjavi na severu Kosova u kojoj je najmanje jedan vodeći srpski političar priznao da je učestvovao.

Nekoliko dana kasnije, Sjedinjene Države su izdale oštro upozorenje kao reakcija na srpske vojne pokrete primećene u blizini granice sa Kosovom.

 

Dok je izvestan broj srpskih trupa navodno povučen sa granice, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da „ne želi rat“.

„Bezbednost celog regiona je u pitanju“, rekao je za Njuzvik Ilir Dugoli, koji je ambasador Kosova u Sjedinjenim Državama.

„Vučiću se ne može verovati jer ponovo pokušava da manipuliše pred nepobitnim dokazima o direktnoj umešanosti Srbije u obuci i planiranju vojne agresije“.

Međutim, Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD, okrivio je za pogoršanje nesuglasica kosovskog premijera Albina Kurtija, za koga je Đurić rekao da je uložio „napore da progoni stanovništvo kosovskih Srba i izazove sukob sa Srbijom“.

 

 

„U dve godine otkako je Kurti došao na vlast, on je promovisao najekstremniji i najopasniji pristup u obračunu sa srpskom zajednicom na Kosovu“, rekao je Đurić za Njuzvik, „što je rezultiralo sa preko 275 nasilnih napada na nevine civile“.

Đurić je naveo da „Vlada Srbije iskreno žali i žali zbog tragičnog nasilja koje se dogodilo 24. septembra“.

Istovremeno, on je rekao da je „značajno da Kurti nije dozvolio misiji Evropske unije na Kosovu (Euleks) da učestvuje u istrazi nakon nasilja“.

Srpski ambasador se pita zašto se kosovsko bezbednosno osoblje uopšte nalazi na severu Kosova kojim dominiraju etnički Srbi, za šta je tvrdio da je dozvoljeno samo uz odobrenje NATO-a, na osnovu jednog sporazuma.

 

On je ukazao na, kako je naveo, dug niz zloupotreba koje bi mogle stvoriti uslove za takav incident.

„Godinama upozoravamo da je stanje ljudskih prava na Kosovu nepodnošljivo“, rekao je Đurić, dodajući da će „pre ili kasnije neko – iz čiste frustracije i očaja – uzeti stvari u svoje ruke, samo da bi obezbedio opstanak i sigurnost njihovih domova i porodica“.

Dugoli je, sa druge strane, međutim, rekao da Kosovo ima „konkretne dokaze“ da je operacija rezultat „hibridnog ratovanja Srbije“.

„Ovaj teroristički napad, koji Srbija planira i podržava i finansijski i politički, predstavlja ozbiljnu pretnju suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nacionalnoj bezbednosti Kosova“, rekao je kosovski ambasador.

 

Nakon najnovijeg smrtonosnog sukoba, Kosovo je pozvalo međunarodnu zajednicu da preduzme akciju protiv Srbije.

„Zahvalni smo našim partnerima na njihovoj brzoj reakciji“, rekao je Dugoli.

„Nadamo se da je ovo vreme kada se nećemo vraćati na uobičajeni posao sa zemljom koja sponzoriše terorizam, nastoji da destabilizuje region, da dosledno preti svojim susedima, država koja je jasno stavila do znanja da čeka trenutak da dovrši projekat Velike Srbije, koji se sada eufemistički naziva ‘srpskim svetom’“, naveo je Dugoli.

„Ovo je vreme koje traži osudu i konkretne sankcije protiv režima koji se hrani tenzijama i promoviše nasilje“, dodao je on i pozvao međunarodnu zajednicu da „osigura da Srbija prizna i poštuje nezavisnost i suverenitet svojih suseda“.

 

Ipak, njegov srpski kolega je tvrdio da „srpska vlada trenutno čini sve što je u njenoj moći da deeskalira tenzije“.

Kako je naveo, „tražimo od naših međunarodnih partnera u Vašingtonu i Briselu da ovlaste misiju NATO KFOR da preuzme policijske i bezbednosne dužnosti u regionima naseljenim Srbima, i pozivamo na uspostavljanje međunarodne istrage o tome šta se dogodilo u Banjskoj 24. septembra“.

„Voleli bi smo da Kurti uradi isto“, dodao je on.

 

Mirovna konferencija (ni)je rešenje za Kosovo: Šta stoji iza predloga Edija Rame i da li je on dobar za Srbiju?
00:47
/
02:48

Mirovna konferencija (ni)je rešenje za Kosovo: Šta stoji iza predloga Edija Rame i da li je on dobar za Srbiju?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.