Šta nam donosi razvoj veštačke inteligencije ?

  • Post category:sve vesti

Nauka i tehnologije

Шта нам доноси развој вештачке интелигенције – да ли треба страховати

Нова астрономска отрића и вештачка интелигенција о којој се све више прича, узнемирили су многе. Слободан Бубњевић, научни новинар, коаутор сајта „Наука кроз приче” је гостујући у Јутарњем програму РТС-а истакао да није чудно што смо преокупирани, уплашени и заинтересовани за вештачку интелигенцију.

Највише пажње привлачи платформа која вам омогућава да одете на интернет и комуницирате са машином, што је могуће и на српском језику.

Разговр Тијане Јевтић са Слободаном Бубњевићем

Технологијом која је позната као дубоко учење, машинско учење, где постоје обучени системи који опонашају људски разговор, неки људи се играју. Међу новим технологијама постоје производи који нису толико корисни, али их људи користе“, истакао је Бубњевић.

Напомиње да је ово само један корак у развоју вештачке интелигенције. Покушава се израда система који би били у стању да кроз комуникацију са људима реше неке проблеме које људи имају. Током ове године компанија Гугл изаћи ће на тржиште са једним од таквих система. Моћи ћете да поразговарате са системом уместо да на Гугл претраживачу укуцавате жељени појам.

Живимо у доба зреле дигитализације и разни производи из домена вештачке интелигенције су нам доступни. Ти софтвери нам помажу да лакше решимо неке животне ситуације. Софтвери опонашају симулације људског мозга. Ове технологије мењају друштво, а компаније се труде да те софтвере учине што профитабилнијим на тржишту“, истакао је Слободан Бубњевић, научни новинар, коаутор сајта „Наука кроз приче”.

Напомиње да свака нова технологија доводи до тога да извесна занимања нестану, не сасвим, као стари занати. Важно је да људи могу да се усмере у друга занимања која су боље плаћена. Не треба се учаурити, већ учити и пратити нове технологије на тржишту рада. Неке од професија људима враћају достојанство.

Везани чланци

Робот Ема за РТС открива како помаже ученицима у београдским школама

09. 04. 2023.

Човек који је направио Chat GPT је уплашен због вештачке интелигенције

17. 03. 2023.