Šta se sve dešava tog 22. avgusta?

Šta se sve dešava tog 22. avgusta, koji dramatično najavljuju Vučević i Dodik?

VESTI 19. avg 202319:47 37 komentara
aleksandar vučićAlex HALADA / AFP

U poslednja dva dana u javnosti smo više puta mogli da čujemo datum 22. avgust koji predstavnici vlasti u Srbiji i Republici dramatično najavljuju. Ministar odbrane i lider SNS Miloš Vučević rekao je danas da se od tog datuma očekuju pojačani pritisci na Srbiju, dok je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao juče da RS neće biti ista posle 22. avgusta.

Vučević je ukazao je da su pritisci na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji konstantni i da će biti sve veći.

On je na televiziji Pink kazao da će 22. avgusta predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti na „važnom međunarodnom skupu“, gde se očekuju posebni napadi na njega zbog „tih sankcija“.

Dodik je, s druge strane, mislio na nešto sasvim drugo. Naime, 22. avgusta će se održati sednica parlamenta BiH na kojoj bi trebalo da bude usvojen set evropskih zakona, za koje je Dodik rekao da će imati podršku RS.

„Ali, posle te sednice 22. avgusta će sve biti drugačije. Ako neko smatra da može da donosi odluke bez pola zemlje, bez 33 odsto političkog kapaciteta, onda neka oni i snose odgovornost“, istakao je Dodik.

A šta tog 22. avgusta očekuje predsednika Srbije?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Atini 21. i 22. avgusta na neformalnom sastanku lidera zemalja regiona na kome su najavljeni još predsednica Evropske komisije i predsednik Ukrajine.

Vučića je pozvao u goste predsednik vlade Grčke Kirjakos Micotakis.

Na neformalnoj večeri planirana je razmena mišljenja o daljem toku procesa evrointegracija zemalja jugoistočne Evrope, kao i o stabilnosti i bezbednosti Evrope u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Jedna od tema biće i energetska bezbednosti na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi.

PROČITAJTE JOŠ:

Osim političara iz regiona ukjućujući i Kosovo, večeri bi trebalo da prisustvuju još predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski. Pored zajedničke večere, predviđeni su i bilateralni sastanci.

Najavljeni su lideri Slovenije, Hrvatske, Srbije, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Moldavije, Bugarske i Rumunije.

Prema pisanju podgvoričkih “Vijesti”, iz kabineta predsednika Crne Gore povodom ovog skupa su saopštili da će naredna godina biti od suštinske važnosti za napredak šireg regiona kada je u pitanju evropski integracioni proces, posebno u kontekstu kontinuirane ruske agresije prema Ukrajini koja je u potpunosti uticala na stabilnost i bezbednost evropskog kontinenta, ali i šire.

Vučić je gostujući na dnevniku Radio televizije Srbije rekao da ide na jedan skup lidera Zapadnog Balkana, šire regije i Brisela, gde će ga posebno pritiskati zbog Kosova i sankcija Rusiji.

KOMENTARI (69)

Vidi sve komentare