Starogrčki lekovi

Uncategorized

Sharing is caring!

Hajdučka trava – nisu za džabe Ahil i hajduci njom vidali rane

Hajdučka trava u brojnim kulturama uživa poseban status i to sa razlogom. Jaka antiseptička dejstva čine je savršenom za lečenje rana i povreda, kao čaj ublažava grčeve u crevima i želucu, a pomaže i kod regulisanja ciklusa kod žena. O jednoj od najcenjenijih lekovitih biljaka u Jutarnjem programu govorio je novinar i narodni travar Momčilo Antonijević.

Na latinskom nosi naziv achillea millefolium, jer je po predanju starogrčki heroj Ahil njom lečio svoje rane. Kod nas nosi naziv hajdučka trava, jer su je koristili hajduci, koji su je sakupljali, sušili, sitnili, prosejavali i nanosili na rane.

Razgovor Ivane Milenković sa Momčilom Antonijevićem

Your browser does not support the video tag.

„Cvet i list hajdučke trave sadrže esencijalna ulja, koja kada se destiluju budu plave boje i sadrže brojne supstance, poput tanina, koji imaju snažno antiseptično dejstvo“, kaže novinar i narodni travar Momčilo Antonijević.

Čaj za probavu i ženske probleme

Prema njegovim rečima, hajdučka trava je izuzetno lekovita biljka i sadrži pregršt aktivnih supstanci. Zbog toga što sadrži esencijalna ulja ne bi je trebalo kuvati. Čaj od nje se priprema prelivanjem, nikako kuvanjem.

„Lekovita svojstva imaju cvetovi i listovi. U cvetovima ima više aktivnih supstanci. Kada se dobro prosuše, možete ih čuvati u suvim teglama na tamnim mestima. Jednu supenu kašiku sušenih cvetova i listova prelijete ključalom vodom, promešate, poklopite i ostavite da stoji najmanje 20 minuta. Čaj se pije nezaslađen i pre jela“, objašnjava Antonijević.

U ovom obliku se, pre svega, koristi za lečenje organa za varenje i smirivanje probavnog trakta, a u toj ulozi se može kombinovati sa nevenom. Pomaže i kod gastritisa u kombinaciji sa drugim gorkim aromatičnim biljkama, poput pelina i kantariona.

Zajedno sa smiljem i nanom preporučuje se osobama koje imaju problema sa funkcionisanjem jetre.

Antonijević je naveo i da se može koristiti za lečenje organa za mokrenje, a posebno je poznata po blagotvornom uticaju na žensko zdravlje, jer u kombinaciji sa virkom se preporučuje za uređivanje ciklusa.

Zbog toga se čaj od hajdučke trave preporučuje za ublažavanje bolova tokom PMS-a i smanjivanje krvarenja.

Kako napraviti uljni macerat za kožu

Destilovano ulje od hajdučke trave zahteva malo komplikovaniji proces pravljenja, ali uljni macerat, koji je takođe veoma koristan, lako se pravi i u kućnim uslovima.

Potrebna je osušena hajdučka trava i noseće ulje, poput hladno ceđenog suncokretovog ulja.

Suve listove i cvetove treba skinuti sa stabljike i staviti u teglu, a onda naliti ulja da u potpunosti prekrije biljni materijal. Posle toga treba zatvoriti teglu i ostaviti je na tamnom i hladnom mestu 40 dana.

Nakon tog perioda treba procediti ulje kroz sterilnu gazu i čuvati u sterilizovanim teglama od tamnog stakla.

Uljni macerat hajdučke trave deluje veoma blagotvorno na kožu i može da se upotrebljava za tretiranje svih vrsta rana, posekotina i opekotina. Odličan je i za ekceme i hemoroide.

Kada se koriste uljni macerati, njih treba nanositi na prethodno ovlaženu kožu, jer se onda mnogo lakše upijaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *