Sunovrat giganta

NEMAČKI AUTOMOBILSKI GIGANT NE ZNA GDE UDARA! Jezive prognoze analitičara, neizvesna sudbina najpoznatije marke na svetu

Vrednost akcija nemačkog giganta „Folkswagen“ je prepolovljena za protekle dve godine.

 Pale akcije Volkswagena IZVOR: PROFIMEDIA

Akcije nemačkog automobilskog koncerna “Folksvagen” (Volkswagen-VW), kako javlja nemačka agencija „DPA“, padaju neprestano od polovine 2021. Tada je jedna akcija ovog najvećeg svetskog proizvođača automobila vredela 240, a sada svega 113 evra, prenosi „Jutarnji list“.

Samo u poslednjih godinu dana pale su za više od 20 odsto… Prema analitičarima, koje navodi ova agencija, “investitori sve manje veruju da će VW, ovakav kakav jeste, narednih godina povratit konkurentnost”.

Pada mu udeo na ključnom tržištu u Kini, ali i u Severnoj Americi je suočen s teškim problemom prevelikih troškova. A zbog sporosti u razvoju elektro-automobila na samom je repu evropskih proizvođača ovih vozila.

Glavni uzrok pada akcija VW, prema njegovom glavnom menadžeru Mihalu Semotanu, jesu pretnje od izrazitog pada učešća na kineskom tržištu. Tamo sada prodaje 40 posto svoje produkcije. A konkurencija mu je baš tamo sve jača.

Največi kineski proizvodjača auta BYD u prvoj polovini ove godine uspeo je da uđe među deset najvećih svetskih proizvođača auta. Sa prodajom od milion i 250 hiljada auta u Kini nadmašio je „Mercedses Benz“.

Ukratko, VW na ovom ključnom tržištu elektromobila teško može da konkuriše nižim cenam tamošnjim proizvođačima. Zato i ide na saradnju s kineskim firmama, pre svega onim koje proizvode jevtinija auta koja se tamo najviše traže, ali je onda i profit manji.

BONUS VIDEO:

Current Time 1:36
Duration 8:55
Loaded: 29.39%

IZVOR: VOLKSWAGEN

(MONDO)

PROČITAJTE I OVO