Svetislav Basara

Uncategorized

Sharing is caring!

Velikosrpski liberalizam

Slobodan Divjak je rodonačelnik povelike novotarije u političkoj filozofiji – „liberalizma velikosrpskog stila“, da ne kažem baš i ateističkog svetosavlja.

    
Velikosrpski liberalizam 1Foto: Stanislav Milojković

Divjakov, naime, liberalizam nikada ne ide preko granica koje bi mogle kompromitovati njegov (eventualni) prijem u SANU.

Za koju je ipak previše liberalan i „odnarođen“.

Ovim ne insinuiram da je Divjak kalkulant – da je kalkulant već bio bi u SANU – on naprosto misli tako kako misli.

Najnoviji Divjakov utuk je opširan, pa ću u razmatranje uzeti samo dva-tri bisera velikosrpskog liberalizma. Biser prvi.

„Kraljevina Srbija“ – piše Divjak – „imala je dosta liberalizovani ustav koji je dodatno liberalizovao Petar Karađorđević i rukovodeći se idejama Dž. S. Mila izloženim u njegovom delu ‘O slobodi’, koji je lično ovaj kralj preveo i napisao predgovor.“

Srbija je tada, kaže Divjak, bila uvažavana u Evropi i svetu.

Tako je verovatno bilo na Divjakovom papiru.

U stvarnosti je bilo ovako.

Liberalni kralj se uspentrao na presto nakon što su (najverovatnije u dosluhu sa liberalnim kraljem) Apis & Co masakrirali prethodnog kralja i kraljicu na jedan vrlo indijanski način, samo je falilo skalpiranje i ratnički ples oko leševa (ovoga drugog je, čini mi se, i bilo).

Liberalni kralj je potom liberalno kraljevao u večitom strahu da će ga stvarni vladalac Apis – kome dupe beše zinulo do nebesa – skratiti za glavu, što bi rečeni zacelo bio i učinio samo da regent Aleksandar nije iskoristio „maglu rata“ (Fon Klauzevic) i povukao prvi.

Tačno sto godina (manje dvadeset tri dana) kasnije Koštunica – po Divjaku „jedini naš političar koji se dostojanstveno povukao kad nije prešao cenzus“, po meni ženski polni organ koji je (nekažnjeno) zbrisao kad je obavio prljavi posao – beše povukao prvi, eliminisao Đinđića i time zaustavio drugi po redu (možda i poslednji, prvi je bio Pironćančev) umalo uspeli pokušaj nacionalne emancipacije, liberalizacije i konstituisanja stvarne države na mestu prethodnog, tadašnjeg i sadašnjeg mačjeg jebališta sa pevanjem i pucanjem.

Idemo dalje.

Nije, Divjak, Koštunica pobedio Miloševića, nego je Miloševića pobedio danonoćni Đinđićev, Batićev i Koraćev rad – neka proste još neki čija imena zbog karakterologije ne navodim – u svom tom zamešateljstvu Koštunica je bio puki „veselnik“, booby trap, bućkalo na koje će se nahvatati opštenarodna prostota.

Pobednik se, inače, u Skupštini grada posle opsežne potrage pojavio sav usran od straha tek negde posle ponoći. Lično video.

Nije, naravno, Divjak mogao propustiti mainstreamkulturno pitanje tipa „smeta ti šajkača, a“, pak me je upitao – a ja propustio da odgovorim – a da zašto izbegavam da odgovorim na jedno, pazi sad, „od ključnih pitanja“ – „zašto bojkotaška opozicija kao gotovo redovni predmet tvoje (moje) oštre kritike nije napala Seku Sablić“.

Evo zašto.

Zato što je to pitanje rođeni brat pitanja zašto majmun drži kurac u supi. E, kad tu misteriju rešiš, Divljak, pući će ti sve pred očima.

    

Komentari (38)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Rasprave naših intelektualaca podsećaju me na slične međusobne rasprave i trvenja između opozicionih prvaka. I u jednom i u drugom slučaju sve se svede na nadmudrivanje oko toga sa koje strane treba razbiti jaje.
  Izgleda da je običan svet ispred njih u pogledu sagledavanja ozbiljnosti i tragičnosti situacije u kojoj se nalazimo.

  1. Pa naravno da jeste, svet je, nažalost, daleko ispred ljudi koji sede, čitaju knjige i palamude u nekoj zadimljenoj birtiji ili klaustru fakulteta. Našu intelektualnu misao (svih političkih boja i nijansi), oduvek je više krasio opsesivno-kompulzivni poremećaj, nego neka misaonost, suština i rezon. Znači strategija- uhvati se što više za neku fiks ideju tipa Velika država Srbija ili ništa, nevinost jugosovenstva i partyzana, zločini (Jasenovac, Srebrenica- nekrofilija je često deo te vrste OCD), dok svet ode daleko u svom nekom pravcu.

  2. Gde si ti ovde video „raspravu naših intelektualaca“? Ovo je bio Basarin odgovor na stavove jednog intelektualca. Strogo paziš, pišući komentar, da ništa ne kažeš!

 2. Tebi bi basara bilo dobro da odes u svoje selo i provetris to sto imas u glavi.
  Ucmalost je opasna boljka.Srecno do ozdravljenja.

 3. Na svako pitanje se može odgovoriti sa “reći ću ti kada ti kažeš zašto majmun drži svog majmuna u vreoj supi.“
  Svojevremeno sam ponudila par mogućih odgovora na ovo kafansko trik pitanje, recimo: da bi ga ti liznuo i proverio da je supa slana.
  Ovo sa booby trap ne kapiram. Koštunica i nagazna mina se zaista ne može staviti u istu rečenicu.
  Pomenuta trojica, Đinđič, Batić i Korać su stvarno bili radnici na terenu, šljakatori, nešto kao Injesta, Mašćerano i Pike, a Koštunica mozak, kao Mesi, boc i golčina.
  Ono o Divjaku i njegovim očekivanjima da bude primljen u SANU je baš bilo kvarno, kvarnost level 2.0, što će reći Basara na najvišem nivou.

  1. „… a Koštunica mozak…“
   Ово не би извалио ни полупијани Де-Есесовац! Ово је директно из стражњице!…

   1. I po ko zna koji put se pozrtvovani golman F.K. B. Basta baca kao panter i opet, po ko zna koji put, cini to u prazno i ne uspeva da odbrani neodbranjivo. Svaki novi pokusaj odbrane sve pateticniji od prethodnog. Ovog puta cak i autogol. Vrlo lako je moguce da se trener B.S. vec lisio usluga ovog beskorisnog gose, ali mu to jos nije saopstio.

  2. Kad je stigla na naplatu rata. Da Koštunica 5 oktobra nije angažovan da održi govor ispred Gradske Skupštine sigurno bi završio pospremanje podruma kadli ga prekinuše Čedica i ljuti opozicionari. Što se tiče „booby trap“-a to je u marinskom militari slengu klopka a ne nagazna mina. Mada u slučaju Koštunice može da bude i nešto ugaženo što se posle jako oseća. Tako se svršilo na kraju a daleko je od Šekspira koji je konstatovao da je „sve dobro kad se dobro svrši“…..

 4. Isto ovo sto je Basara napisao ,pomislio sam kad sa pročitao tekst ovog gospodina Divjaka. Kako je moguće da je većina onih sto se smatraju intelektualcima. razmišlja kao gospodin Divjak

 5. Začudio sam se kada sam video da se Divjak ponovo javio! Sada doznah da bi on među onima koji su pisali Memorandum Akademije, kažu nauke i umetnosti. Ne verujem u to, odavno. A Basara mu neda da se povuče postavljajući mu pravo pitanje za Divjaka, u zadnjoj rečenici kolumne. Pa hajd neka reši „tu misteriju“. Možda ćega potom primiti u Akademiju.

  1. „da bi on medju onima“.. bolje dalje ne čitati, mada ima tu „neda“, „ćega“ itd. A čovek pretenduje da zna šta piše u Memorandumu. A nikada ga nije ni video

  1. Tome, pojavio si se na pravom mestu u pravo vreme, da podržiš svog druga Haklberi Fina. Jer je Basarin odgovor Divjaku isto toliko argumentovan kao da ga je smislio pomenuti Mark Tvenov junak.

 6. G . Divjak ne želi da shvati da je zasenjivanje opštenarodne golgote jedini realni egzodus stradalnog etnosa. Stradamo ponajviše sami od sebe. Slobodno se može prihvatiti Basova konstatacija da 80% nema kapaciteta da se prosvetli i oplemeni za jedan liberalniji pogled na svet. Rigidni mentalni sklop je temelj svakovrsne neslobode.

 7. Postenije i od strane citalaca prihvacenije bi bilo da, kada se nema inspiracije a sva aktuelna desavanja koja su, opet sva, za divno cudo u suprotnosti sa lazima mafijaske klike na vlasti se namerno izbegavaju, se kaze „Dragi moji, danas nista od kolumne“ no pisati ovakve, iz pete izvucene smaracine namenjene 75+ ekipi. Sva sreca pa su tu razni splitski Dezulovici koji, sem sto su bolje obavesteni o nakaradnim dogadjajima u Srbiji i Beogradu, su jos i voljni da istinu iznesu pred citalastvo, da kazu popu da je pop(citaj, da kazu Beogradu da je glibava, kicerska kasaba), a bobu da je bob(citaj, da kazu Vesicu da je glup i budala te najveci krivac za ocajni izgled Beograda). Ostaje mi nada da ce Basara s.(s. od supozitorijum, ne od Svetislav) barem Splicanima pruziti neki otreznjujuci clanak, kada vec nema hrabrosti da se vine iznad cinovnicke poslusnosti na svome terenu. Ako niste culi o cudima koja se desavaju ovde jeste li se, barem, culi skoro sa Jergovicem?

 8. Opet si, Base, „elegantno“ izbegao da odgovoriš na suštinska pitanja! Kao onaj đak koji je na pitanje o slonu pričao o kišnoj glisti.

 9. Grešite g. Basara nije to bio indijanski ples oko leševa to je bilo crnorukaško kolo koje je poveo mlađani poručnik Petar J. Marković čim je ispraznio burence u golu i sabljama isečenu kraljicu, kojoj se zakletvom zakleo na vernost 4 nedelje pre sudbonosnog događaja. Za svoj herojski podvig u Majskom prevratu od strane liberalnog kralja je nagrađen Karađorđevom zvezdom. Napredovao je do čina generala posle egzodusa srpske vojske kod Čevrntije (3 dana posle čuvene Cerske bitke) ni za to nije odgovarao. Ne, nije kriva šajkača, nego čovek i preovlađujući sistem (ne)vrednosti zapaćen u tom liberalnom čika Perinom vaktu.

  1. Ala ste ovo ogolili do srži. Valjda može da shvati i Divjak? Inaće, katastrofa kod Čevrtanije je bila 20 dana posle Cerske. Kada već toliko znate, onda neka bude i ova istina kao Vaša.

 10. Природа је непобедива. Како психолози одавно уче, млад човек обично успева да сакрије све оне негативне стране које су му донели гени и средина у којој је васпитан. Када дође старост, стеге друштвених норми постепено се занемарују па праве црте карактера све јасније и јасније излазе на видело. Басара очигледно потврђује наведено учење. Отакако је закорачио у седму деценију, а богами и пре, све су израженије његове изворне одлике, паланачки дух у понашању и опхођењу с људима, простаклук, јефтини вицеви, отрцане новинарске фразе и млатарања неотурцизмима. Уместо да ћути и ужива у слави оних неколико добрих дела што их написа док је био млад, он се својим испразним и немаштовитим жврљотинама само компромитује.

 11. Za razliku od prvog odgovora Divjaku, kada se trudio da održi utisak korektnosti i finoće, ovaj drugi je pravi basarijanski. Namera mu je da sagovornik odustane od trećeg pokušaja.

 12. Iz današnjeg sadržaja:
  1. svetske teme: papa je povodom svog 84. rodjendana predložio da se sva sredstva namenjena za vojne troškove stave u svetski fond za konačno iskorenjenje gladi i za razvoj najsiromašnijih zemalja.
  2. Domaća prepiska dva srpska intelektualca: Basara je predložio Divjaku da odgonetne zašto majmun drži onu stvar u supi.
  Prema svecu i tropar. Nikada mi nećemo postati civilizacija.

 13. Liberalni fanatik, velikosrpski fanatik, pravoslavni fanatik, islamski fanatik itd. Isti Sebastian ili kako mu se već tepa. Fanatik je fanatik, kao što je i fanatizam pribežište slabih i nesigurnih individua. Treba naći meru u svemu, pogotovo u titranju sopstvenoj sujeti.

 14. Divjak očigledno nije čitao Basarinu „polemiku“ sa dr Radovanovićem, kada je ovaj svima dao savet: „Pazite da ne zagazite u Basaru“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares