Tajvan se nije uplašio?

Uncategorized

Sharing is caring!

LIČNI STAV

Liju Ših-ćung: Tajvan se nije uplašio

Kina je jednostrano rasplamsala napetosti u regionu vojnim vežbama sa bojevom municijom i ekonomskim merama prinude protiv Tajvana – posle posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

Takvim neodgovornim i ratobornim ponašanjem veoma je ugrozila međunarodni poredak, u šta spada i bezbednost mora i trgovine u regionu.

Kao predstavnik Tajvana u Mađarskoj, usred ruske invazije na Ukrajinu, pozivam svet da osudi destruktivne metode Kine.

Prvo, poseta gospođe Pelosi nije nešto neviđeno. Na Tajvan redovno dolaze američki zvaničnici i razne parlamentarne delegacije iz Japana i evropskih zemalja.

Poseta, dakle, nije bila menjanje statusa kvo niti bilo kakva provokacija. Ni Tajvan ni SAD nisu promenili svoja dugotrajna stajališta.

Tajvan nije podstakao ovu krizu.

Peking zapravo talasa i dovodi u opasnost mir i stabilnost u regionu.

Tajvan se zalaže za status kvo u Tajvanskom moreuzu, a to znači da je Tajvan nezavisna i suverena zemlja sa demokratski izabranim rukovodstvom i vladom, teritorijom i ustavom.

Put do demokratije bio je mukotrpan, ali ona je potpuna.

Posle iracionalnih postupaka Kine, međunarodna zajednica je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog rasplamsavanja napetosti u Tajvanskom moreuzu – a to je izazvao isključivo Peking.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da potez Kine nije bio opravdan, da je bio preteran jednostrani pokušaj promene sadašnjeg stanja.

Ponovio je da su SAD uz svoje regionalne saveznike, uključujući Japan, radi održavanja mira i stabilnosti. Vašington je takođe pozvao na razgovor kineskog ambasadora i saopštio mu da osuđuje vojne akcije Kine.

Slično su u svojoj zajedničkoj izjavi saopštili ministri spoljnih poslova zemalja G7 – pored SAD tu su još Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i Japan – kao i visoki predstavnik Evropske unije.

Japanski šef diplomatije Jošimasa Hajaši tražio je prekid vojnih vežbi zbog povrede teritorijalnih voda Japana.

Predsedavajući ASEAN-a, ministar spoljnih poslova Kambodže Kung Poak, upozorio je da tenzije mogu voditi „otvorenim sukobima i nepredvidivim posledicama.“

Kako su mnogi strani mediji ocenili, društvo na Tajvanu ostaje spokojno i pretnje Kine ljude nisu uplašile.

Naše oružane snage su povisile svoju gotovost i pažljivo prate razvoj vojne situacije. Tajvan je rešen da brani naciju, bez obzira na bilo kakve vojne pretnje.

Uz svoju vojnu i privrednu moć, čvrsto smo na strani naših partnera u svetu. Tajvan ima važnu ulogu u globalnom lancu snabdevanja, zbog naših čipova i mnogih drugih proizvoda.

S obzirom na isprepletanost ekonomskih veza, cena napada Kine na Tajvan je nezamisliva.

Reakcija Kine je riskantna, nepotrebna i destruktivna po međunarodni poredak.

Poseta gospođe Pelosi je za Tajvan bila izuzetno važna. Doprinela je ugledu Tajvana i svetu stavila do znanja da je Tajvan dinamična demokratija i središte globalne industrije poluprovodnika.

Reakcija Kine neće sprečiti demokratske političare da i ubuduće dolaze u Tajpej.

Nije čudo što većina na Tajvanu, gde ljudi imaju slobodu i prosperitet koji dolaze s demokratijom, odbacuje politiku “jedna zemlja, dva sistema.”

Samo treba pogledati kako se Kina ponaša u Hongkongu, kao i njenu vojnu ekspanziju u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru.

Treba li uopšte reći da su svi u regionu zabrinuti?

Postupci Kine predstavljaju tipičan ekspanzionizam jedne autoritarne države.

Zemlje u regionu treba da budu rame uz rame, dok se brane od vojnih ambicija i poteza Kine.

Tražimo snažniju mrežu bezbednosne saradnje između partnera kako bismo odvratili ambicije Kine i održali međunarodni poredak i mir.

Autor je predstavnik Tajvana u Mađarskoj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares