Tehnološkom gigantu preti kazna od 500 miliona evra

  • Post category:UDARNE VESTI

EU BI MOGLA DA „UDARI PO DŽEPU“ EPL: Tehnološkom gigantu preti kazna od 500 miliona evra, za šta ih terete?

Evropska komisija će kazniti Epl sa oko 500 miliona evra zbog navodnih kršenja zakona o konkurenciji EU, izvestio je u nedelju Fajnenšel tajms, pozivajući se na neimenovane izvore.

 Apple.jpg IZVOR: PRINTSCREEN/YOUTUBE/THE B1M

Brisel je prvo pokrenuo istragu o navodima da je tehnološki gigant Epl ometao muzičke usluge trećih strana na svojim uređajima i favorizovao sopstveni Epl Mjuzik servis, nakon što je Spotifaj podneo zvaničnu žalbu regulatorima 2019.

U većini regiona, Eplova App Store pravila zabranjuju kompanijama kao što je Spotifaj da korisnicima naplaćuju pretplate direktno u aplikaciji, što ih „prisaljava“ da umesto toga koriste Eplovu uslugu naplate App Store-a, koji uzima udeo od 30 odsto.

Brisel je zvanično optužio Epl u istrazi zbog nepoštene konkurencije 2021. godine, ali je prošle godine suzio opseg istrage, odustavši od optužbi da prisiljava razvojne programere da koriste svoj sopstveni sistem plaćanja unutar aplikacije.

Najnovija verzija istrage fokusirala se na to da li je Epl ograničio aplikacije koje obaveštavaju korisnike o jeftinijim alternativama za pretplatu van svoje matične App Store i na taj način prekršio zakone EU o konkurenciji.

Nalazi istrage će dovesti do toga da Komisija optuži Epl za zloupotrebu svoje moćne pozicije i zabranu „nepravednih trgovinskih uslova“ u vezi sa svojim politikama pretplata na muzičke usluge, izvori su rekli za FT.

Ako se nametne, kazna bi bila jedna od najznačajnijih finansijskih kazni koje je EU nametnula velikim tehnološkim kompanijama. To dolazi nakon niza velikih spornih kazni protiv Gugla.

Iako se Epl i ranije suočavao sa kaznama za antimonopolsko ponašanje – kao što je kazna od 1,1 milijarde evra u Francuskoj koja je kasnije smanjena na 372 miliona evra u žalbenom postupku – ovo bi bila njegova prva takva kazna iz Brisela.

Prijavljene novčane kazne deo su šireg obračuna u EU i dolaze pred usvajanje revolucionarnog Digitalnog tržišnog zakona bloka zakazano za mart. Novi zakon ima za cilj da se bavi antikonkurentskim praksama velikih tehnoloških igrača koje se smatraju „čuvarima vrata“, uključujući kompanije poput Epla, Amazona i Gugla.

Epl na meti

Manje internet firme i druge tehnološke kompanije, poput Spotifaja, već dugo se žale da su nepravedno ograničene poslovnim praksama ovih tehnoloških divova.

U slučaju Epla, Digitalni tržišni zakon će zahtevati od njega da dozvoli trećim razvojnim programerima da distribuiraju aplikacije van iOS prodavnice i da te aplikacije naplaćuju svojim korisnicima direktno.

Epl je preduzeo korake da se prilagodi propisima EU tako što je najavio promene na svojim iOS, Safariju i App Store-u u EU, i najavio da će uskoro omogućiti softverskim razvojnim programerima da distribuiraju svoje aplikacije na Epl uređajima putem alternativnih prodavnica.

U odvojenom antimonopolskom slučaju, Evropska komisija istražuje način na koji Epl sprečava konkurente da pristupe njegovom mobilnom sistem Apple Pay. Epl je već napravio ustupke u vezi sa ovim slučajem.

Vreme objavljivanja najave Komisije o kaznama još uvek nije određeno, ali to neće promeniti pravac istrage, prema izveštaju FT-a.

Epl ima pravo da uloži žalbu na odluku pred EU sudovima.

(JA/EURACTIV.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI