U FOKUSU

Uncategorized

Sharing is caring!

U FOKUSU

Bauk inflacije kruži Evropom

Hrana, stanarina, energija… Cene ne prestaju da rastu. Kao i uvek, inflacija najteže pogađa siromašnije slojeve društva. Kako se s tim nose u Poljskoj, Bugarskoj, Grčkoj i Rumuniji?

    

Sve poskupljuje, pa i na ovoj pijaci u RumunijiSve poskupljuje, pa i na ovoj pijaci u Rumuniji

Poljska

Jan Šmigijelski je vlasnik jednog bara u Varšavi u koji rado svraćaju studenti i turisti. „Inflacija je poput velikog praska“, kaže 28-godišnjak. „Najpre nas je punom silinom pregazila pandemija korone, a sad i visoka inflacija.“

U junu 2022. stopa inflacije u Poljskoj iznosila je 15,5 odsto. To je najviše u poslednjih 25 godina. Jan je zabrinut za svoj lokal, ne zna da li će opstati.

„U roku od godinu dana morali smo da povećamo cene za deset do dvadeset odsto. Gosti doduše još navraćaju, ali vidi se da paze na novac, da štede na svemu“, kaže Jan i dodaje: „Na kraju meseca u novčaniku ostaje sve manje novca. Fiksni troškovi, struja, socijalni doprinosi, iznajmljivanje prostora… Sve to raste veoma brzo. Praktično više i ne zarađujemo.“

Svejedno, on ne misli da digne ruke od lokala. „Uspeću“, kaže Jan u borbenom tonu.

Jan Šmigijelski: Na kraju meseca u novčaniku ostaje sve manje novcaJan Šmigijelski: Na kraju meseca u novčaniku ostaje sve manje novca

Barbara i Česlav Geščak nisu tako optimistični. Već nekoliko godina su u penziji, žive u kući koju su sami izgradili u mestu Pavlikovice, maloj opštini u centralnoj Poljskoj. Prosečna penzija do sada je bračnom paru Geščak garantovala bezbrižan život, ali sada i oni osećaju posledice rekordne inflacije. Sve je poskupelo.

Osim toga, osećaju se prevarenim. Nedavno su, baš kako im je vlada preporučila, obnovili sistem grejanja i prešli s uglja na gas, a parlament u Varšavi sada je usvojio meru kojom se sa 3.000 zlota pomaže onim građanima koji se greju na – ugalj. „Razmišljamo da se vratimo na ugalj“, kažu Barbara i Česlav.

Česlav i Barbara Geščak su nedavno prešli sa uglja na gas...Česlav i Barbara Geščak su nedavno prešli sa uglja na gas…

Bugarska

Cene su porasle i u Bugarskoj. Kako je objavio Nacionalni statistički institut (NSI), u junu ove godine inflacija je iznosila 17 odsto. To je najviše u poslednje 24 godine. Poskupele su pre svega prehrambene namirnice: brašno, šećer, biljno ulje.

U restoranima i hotelima na bugarskoj obali Crnog mora cene su takođe znatno porasle. To je dovelo do pada broja gostiju.

„U prodavnicama su cene porasle za trećinu“, kaže pedesetogodišnja Galja. Ona prodaje voće i povrće u jednom omiljenom bugarskom letovalištu na crnomorskoj obali. Kaže da nju inflaciju još ne pogađa. „Kod mene se cene nisu menjale od prošlog leta. Moji dobavljači ne traže više za isporučenu robu“, kaže Galja.

Ona misli da se rast cena „veštački pumpa“. Da to rade „pohlepni preprodavci“. I predstavnici sindikata govore o manipulacijama sa cenama. Ekonomski stručnjak i bivši poslanik Georgi Ganev uveren je da će „inflacioni balon uskoro da pukne“. Trenutno se, kaže, troši višak novca i uskoro će, predviđa, trgovci biti prisiljeni da snižavaju cene.

Galja kaže da povrće kod nje nije poskupelo - ali u veliki supermarketima jesteGalja kaže da povrće kod nje nije poskupelo – ali u veliki supermarketima jeste

Grčka

„Nakon dve godine pandemije, naravno da se radujemo navali turista“, kaže Napoleon. On je taksista, radi u Atini. „Ali trenutno nas pre svega muči talas poskupljenja“, dodaje 51-godišnjak. Po prvi put u poslednjih 28 godina stopa inflacije je dvocifrena. U julu je iznosila 11,6 odsto.

Noćna mora za Grke, koji u proseku zarađuju 926 evra neto mesečno, pre svega je kupovina prehrambenih namirnica, ali i troškovi za struju i gorivo. „Da bi uštedeli gorivo, mnogi taksisti u sred leta ne koriste klima uređaje“, priča Napoleon. I podseća da je cena za litar benzina u prvoj nedelji avgusta bila 2,1 evro.

Vozačima koji su u tokom prošle godine zaradili ukupno manje od 30.000 evra, vlada je u dva navrata isplatila dodatke za benzin. „Dobio sam 200 evra i bilo mi je drago. Ali svejedno, svakog dana moram da radim i po 12, 13 sati – i to ipak nije dovoljno za kupovinu u supermarketu“, kaže Napoleon.

-pročitajte još: Kako zemlje Evrope pomažu svojim građanima u krizi?

Nikos prodaje povrće na jednoj atinskoj pijaci. Studirao je, diplomirao ekonomiju. A onda je, u sred finansijske krize, 2010 počeo da gaji povrće. Smatra da bi država morala više da učini za poljoprivrednike. „Cene đubriva, pesticida i nafte porasle su za 30 procenata. Mi poljoprivrednici pokušavamo, koliko je god to moguće, da apsorbujemo visoke troškove proizvodnje. U suprotnom mušterije neće da kupuju. I svejedno smo morali da povećamo cene“, kaže 42-godišnjak. U poređenju s istim mesecom prošle godine, cene prehrambenih namirnica u Grčkoj u julu 2022. porasle su za 13 odsto.

Nikos smatra da bi država morala više da učini za poljoprivrednikeNikos smatra da bi država morala više da učini za poljoprivrednike

Rumunija

U Rumuniji je inflacija u junu iznosila 15 odsto. Cene su najviše porasle u energetskom sektoru.

Do 1. januara 2021. je svih šest milina domaćinstava u Rumuniji plaćalo istu cenu, onu koju bi država dogovorila s energetskim kompanijama. Ali onda je tržište liberalizovano. Sada postoji oko 100 ponuđača energije, ali ta konkurencija nije rezultirala padom cena. Upravo suprotno – cene energije su između avgusta 2020. i avgusta 2021. porasle za 25 odsto. A zbog rata u Ukrajini i sankcija protiv Rusije one nastavljaju da rastu i u ovoj godini.

To posebno pogađa penzionere koji više ne mogu da prežive od svojih skromnih prihoda. Među njima je i Danijel B. On je ranije bio inženjer, živeo je u jednom malom gradu na zapadu Rumunije u kojem su se kuće 300 godina grejale na ugalj ili drva. Pre godinu dana je svoju peć na drva zamenio za moderno, električno grejanje. Otada se cena struje učetvorostručila.

Cene sira u Bukureštu u avgustu 2022.Cene sira u Bukureštu u avgustu 2022.

Danijel ne može da shvati kako je moguće da jedna zemlja koja ima sopstvene energetske resurse može da ima takve cene struje, među najskupljim u Evropi. Rumunija raspolaže zalihama gasa i jedna je od onih članica EU koje najmanje zavise od uvoza energije. I svejedno, cene struje ili gasa u Rumuniji su među najvišima u Evropi.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

POVEZANI SADRŽAJI

12.06.2022 *** Die Sonne geht auf hinter einer Stromtrasse, die an den Frankfurter Stadtteilen Riedberg und Kalbach neben der Autobahn A5 entlang führt.

Kako zemlje Evrope pomažu svojim građanima u krizi? 30.06.2022

Nemački kancelar Olaf Šolc želi da jednokratnim isplatama učini podnošljivijim posledice inflacije za građane. Taj predlog je izazvao podeljene reakcije. DW proverava kako druge vlade u Evropi rešavaju to pitanje?

ARCHIV - 17.03.2021, Brandenburg, Sieversdorf: ILLUSTRATION: Viele Eurobanknoten stecken in einer Geldbörse (gestellte Aufnahme). Zu dpa: (Schlechte Stimmung in der Wirtschaft - Inflation steigt rasant an) Foto: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

Rekordna inflacija u evrozoni 01.06.2022

Inflacija u evrozoni je u maju dostigla najviši nivo od uvođenja evra, pre svega zbog poskupljenja energenata. U Nemačkoj inflacija iznosi 7,9 odsto po domaćem računu ili 8,7 odsto po Evrostatu.

(220506) -- LONDON, May 6, 2022 (Xinhua) -- A woman shops in a supermarket in London, Britain, May 5, 2022. The Bank of England (BoE), the central bank of the United Kingdom (UK), on Thursday once again raised its benchmark interest rate to 1 percent, the highest level since 2009, to curb surging inflation.

Inflacija – od Varšave do Istanbula 25.05.2022

Podstaknuta mnogim aspektima, a pre svega drastičnim poskupljenjem energenata, inflacija pogađa sve delove Evrope: od građevinara u Italiji, preko prodavačica u Poljskoj, do mesara u Turskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *