U Lapovu otvorena solarna elektrana

  • Post category:sve vesti
BIZNIS VESTI

U Lapovu otvorena najveća solarna elektrana u Srbiji

KOMENTARI

Autor: Tanjug

05/04/2023

U Lapovu otvorena najveća solarna elektrana u Srbiji

U Lapovu otvorena najveća solarna elektrana u Srbiji – Copyright Tanjug/DELASOL MT KOMEKS/Saša Nenadović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović prisustvovala je danas u opštini Lapovo puštanju u rad najveće solarne elektrane u Srbiji  „DeLasol“, snage 9,9 megavata.

Solarnu elektranu „DeLasol“ izgradila je kompanija MT-KOMEX i prostire se na 12,5 hektara. Ova elektrane biće najveća u Srbiji po veličini i po snazi i na godišnjem nivou će proizvoditi 15.000 megavat-sati električne energije dovoljnu za oko 2.100 domaćinstava.

Za izgradnju ove solarne elektrane korišćeni su bifacijalni solarni paneli koji imaju mogućnost prinosa električne energije sa obe strane panela, zbog čega proizvode veću količinu električne energije.

Ministarka je prilikom obilaska elektrane rekla da su saradnja i sinergija javnog i privatnog sektora važne za veću sigurnost snabdevanja i za uspešnu zelenu energetsku tranziciju.

„Pored toga što se privode kraju i neki veliki projekti iza kojih stoji država i otpočinju novi, važno je i da imamo ambiciozne i velike projekte koje realizuje privatni sektor. Solarna elektrana DeLasol je najveća solarna elektrana u Srbiji i primer kako korišćenjem solarne energije možemo u isto vreme unapređivati i sigurnost snabdevanja električnom energijom i zaštitu životne sredine“, rekla je Đedovićeva.

Tanjug/Nebojša Raus

 

Ona je naglasila „da je zadatak države, na kome se intenzivno radi i kroz donošenje regulative i kroz pripremu strateških dokumenata, da stvara uslove da se grade nove elektrane iz obnovljivih izvora energije, a da istovremeno naš energetski sistem vrši svoj osnovni zadatak, a to je sigurno snabdevanje građana i privrede“.

Ministarka je dodala da će izmene Zakona o korišćenju OIE, kad budu usvojene u parlamentu, omogućiti sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvođače energije iz obnovljivih izvora, čime se otvara put da u narednih nekoliko godina naše kapacitete iz solara i vetra povećamo oko tri puta.