Ubitačna analiza Milana Ćulibrka

  • Post category:UDARNE VESTI
Foto: Nova S/video

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk izjavio je da je davanje novca iz budžeta određenim kategorijama društva apsolutno neodgovorno, i ekonomski i socijalno, i predstavlja predizborno podmazivanje glasačke mašine.

Na spisku pomoći uoči izbora su penzioneri, kojima je danas isplaćena jednokratna pomoć od 20.000 dinara, a dobiće je uskoro i studenti i srednjoškolci.

Koliko god se ljudima čini da je to nešto što im država daje, to je, kako je objasnio Ćulibrk za N1, novac koji je prethodno pozajmila i mi ćemo svi morati da ga vratimo sa velikim kamatama.

„Mi samo slušamo kada vlast najavljuje nove poklone. Nismo čuli da je, od kada je počelo bacanje para iz helikoptera krajem 2019. godine, naš javni dug povećan za 11,5 milijardi evra“, naveo je on za N1.

To, kako je pojasnio Ćulibrk, znači da je država u poslednje tri godine svakog od nas zadužila za po 2.000 evra. „Mi ćemo taj dug vraćati sa kamatama“, ističe.

„Svako od nas će u narednih 10 godina vratiti 2.500 evra za ono što nam je država poklonila u te tri godine“, rekao je Ćulibrk.

Prema njegovim rečima, cilj je da se obezbedi koji glas više, a vlast to neće da košta jer „ćemo dugove vraćati svi mi“.

„Da sam je predsednik ili ministar finansija, bilo bi me sramota da penzioner koji ima penziju 17.000 kaže da je zadovoljan. To je ono što je najgore. Ekonomski problemi mogu da se reše ali ono u šta smo društvo pretvorili i preko čega prelazimo, to je najgore od svega“, ocenio je on.

 

PROČITAJTE JOŠ

 

Sve ove jednokratne pomoći su, kako je naveo, najavljene i biće isplaćene nakon rebalansa u kome ni dinar nije bio predviđen ni za šta od toga.

„To je kršenje svih zakona, predizborno podmazivanje glasačke mašine. Da se mislilo o tome, bilo bi u rebalansu budžeta“, istakao je Ćulibrk.

Kako je naveo, za prosečnu platu i penziju 2006. godine, moglo je da se kupi više hleba, mleka, mesa i jogurta, nego što je to slučaj danas.

„Pre neko veče predsednik je rekao da će prosečna penzija 2027. godine biti 650 evra ili 75.000 dinara. To znači da će kurs evra biti 115 dinara. Jesmo li toliki debili da poverujemo da je dinar najjača valuta na svetu“, upitao je Ćulibrk i dodao da ćemo 17. decembra imati priliku da dobijemo odgovor na to pitanje.

Ističe da imamo najveću inflaciju u Evropi i da bi ljudi trebalo da veruju svojim očima i novčanicima.

„Ceo svet u proseku 12 godina raste brže od nas. Ovim dosadašnjim tempom, ne možemo da stignemo razvijeni svet za 50 godina“, ocenio je Ćulibrk.

Kol centri, skupa odela, crni fondovi…

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Sve je to, smatra Ćulibrk iz crnih fondova odnosno nelegalan novac.

„Sve ono na njima vredi brat bratu 10 godišnjih plata“, kazao je Ćulibrk navodeći da građani, najsiromašniji to ne vide.

„Kako čovek sa penzijom od 17.000 dinara može da vidi da odelo vredi 5.000 evra“, istakao je on.

To su, kako je kazao, crni fondovi odnosno nelegalan novac.

„Ne znam šta čeka Agencija za sprečavanje korupcije. Za to bi moralo da se odgovara“, zaključio je Milan Ćulibrk.