Udar na granice EU

Uncategorized

Sharing is caring!

Poljski premijer hitno sazvao krizni štab zbog migranata koji stižu iz Belorusije

Poljski premijer hitno sazvao krizni štab zbog migranata koji stižu iz Belorusije 1foto EPA-EFE/Marcin Onufryjuk POLAND OUT

Poljska pooštrava mere bezbednosti na svojoj granici s Belorusijom, što je i istočna granica Evropske unije, nakon izveštaja da ogromna grupa migranata u Belorusiji ide ka graničnom prelazu, saopštili su zvaničnici.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki sazvao je hitno Krizni štab resora bezbednosti i poručio da granica Poljske „nije samo crta na mapi već svetinja za koju su prolivale krv generacije Poljaka“.

Portparolka poljske pogranične straže Evelina Ščepanska je rekla da je na granici pojačano prisustvo graničara, policije i vojske. Ona je dodala da se na video-snimcima objavljenim na internetu mogu videti migranti koji idu ka graničnom prelazu u Kužnjici na severoistoku.

Portparol poljske bezbednosne službe Stanjislav Žarin je objavio na Tviteru video na kojem se vidi kako grupa od nekoliko stotina ljudi ide ka granici.

„Veoma zabrinjavajuće vesti s granice. Ogromna grupa migranata se okupila u Belorusiji, u blizini granice s Poljskom. Upravo su krenuli ka granici Republike Poljske. Pokušaće masovno da uđu u Poljsku“, napisao je Žarin juče na Tviteru, prenele su agencije.

„Nove informacije ukazuju da je grupa pod strogom kontrolom naoružanih Belorusa. Oni su ti koji odlučuju u kojem pravcu će grupa krenuti.“ Žarin je dodao da u grupi najviše ima mladih muškaraca, te da je „počeo do sada najveći pokušaj masovnog nasilnog upada na teren Poljske“, prenela je Beta.

„Spremni smo za svaki scenario. Oštra odbrana granice je naš prioritet“, poručio je juče na Tviteru poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminjski, dodajući da je Varšava pojačala prisustvo policije i vojske u ovom području, preneo je portal Moskou tajms.

Prema informacijama nezavisnih beloruskih i poljskih medija, prenela je Beta, većina izbeglica koje su krenule u marš na poljsku granicu su Kurdi koji su nedavno sa legalnim vizama stigli u Belorusiju iz Iraka, ali u grupi su i žene i deca.

Poljska od letos beleži sve veći priliv migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike, koji nastoje da uđu u Evropsku uniju. Zemlja pokušava da spreči ulaske migranata ili one koji pređu granicu šalje nazad u Belorusiju. Kako su prenele agencije, Poljska je samo u oktobru zabeležila 15.000 pokušaja nelegalnog ulaska u zemlju.

Varšava i EU tvrde da je to organizovana inicijativa beloruske vlade s ciljem da destabilizuje evropski blok u znak osvete zbog sankcija Zapada.

Beloruska Granična straža je s druge strane juče okrivila Poljsku za eskalaciju tenzija.“Ravnodušnost i neljudski pristup poljskih vlasti naterao je izbeglice na takav očajnički korak“, navodi se u saopštenju beloruske Granične straže o tome zašto izbeglice formiraju sve veće grupe.

Zamenik šefa poljske diplomatije Pjotr Vavžik optužio je juče Belorusiju da zloupotrebljava izbeglice da organizuje ogromnu provokaciju, kako je kazao poljskoj državnoj televiziji TVP, najbolje sa pucnjavom i mrtvima, prenela je Beta.

Poljska pogranična straža je prošle nedelje prijavila incidente sa, kako se navodi, neprijateljskim ponašanjem i pretnjama beloruskih snaga koje su bile usmerene na granicu prema poljskim snagama.

„Akcije koje preduzimaju beloruske vlasti poslednjih nedelja imaju sve više očiglednih obeležja namerne eskalacije“, rekao je Vavžik. On je za AP prošle nedelje rekao da je bio „niz incidenata i provokacija koje su organizovali Belorusi“, ali je prelazak granice beloruskih pograničnih stražara ocenio kao „najopasniji incident do sada“.

Prošle nedelje je Žarin rekao da su „Belorusi ušli 300 metara u Poljsku i suočili se s poljskom patrolom“. Belorusi su „napunili puške i onda otišli“, rekao je Žarin, preneo je Glas Amerike (VOA).
Belorusija je u četvrtak pozvala najvišeg poljskog diplomatu u Minsku da bi protestovala protiv tvrdnje koje je ranije tokom nedelje iznela Varšava da su beloruski pogranični stražari pretili da će otvoriti vatru na poljsku patrolu.

Belorusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su tvrdnje Poljske neonovane i optužilo je Poljsku za „megafon diplomatiju“ i izdavanje „dogmatskih saopštenja za javnost“.

Do sada je u graničnom području poginulo desetoro migranata, uključujući sedmoro s poljske strane granice, izvestio je poljski dnevnik Gazeta viborča. Poljska je u ovu oblast poslala na hiljade vojnika, uvela je vanredno stanje u području uz potpunu cenzuru medija i podigla žičanu ogradu, a odobrila je i izgradnju zida.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares