Ukrtene vesti

Uncategorized

Sharing is caring!

Poljska: Zid prema Bjelorusiji od 404 miliona dolara

Od početka januara do kraja septembra, kako je rečeno, granična straža spriječila je 9.287 pokušaja prelaska granice iz Bjelorusije u Poljsku.

„Zbog činjenice da se ovakva situacija može nastaviti još mjesecima, moramo poduzeti zaštitne mjere“, izjavio je glasnogovornik Vlade Poljske (EPA)

Poljska planira potrošiti više od 1,6 milijardi zlota (404 miliona amerčkih dolara) na izgradnju zida na svojoj granici sa Bjelorusijom, prema nacrtu zakona o kome bi zastupnici danas trebali diskutirati u nastojanju da zaustave priliv migranata, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Uprkos činjenici da je poljsko-bjeloruski dio državne granice ograđen bodljikavom žicom i žičanom ogradom, broj pokušaja prelaska granice se ne smanjuje, već raste“, navodi se u obrazloženju zakona objavljenom na internetskoj stranici poljskog Parlamenta.

Od početka januara do kraja septembra, kako je rečeno, granična straža spriječila je 9.287 pokušaja prelaska granice iz Bjelorusije u Poljsku, a od toga oko 8.000 samo u posljednja dva mjeseca.

„Zbog činjenice da se ovakva situacija može nastaviti još mjesecima, moramo poduzeti zaštitne mjere“, izjavio je glasnogovornik Vlade Poljske Piotr Mueller.

Nehumani tretman

Ukupni troškovi projekta iznose 1,6 milijardi zlota, od čega će izgradnja fizičke barijere koštati 1,5 milijardi zlota, a tehnička oprema 115 miliona zlota.

Poljska je u avgustu započela izgradnju ograde od bodljikave žice duž granice sa Bjelorusijom kako bi suzbila ilegalne granične prelaze uprkos kritikama da se prema nekim migrantima postupa nehumano.

Poljska i druge zemlje EU-a, Litvanija i Latvija, izvijestile su o velikom porastu broja migranata iz zemalja poput Afganistana i Iraka koji prelaze poljsku granicu iz pravca Bjelorusije.

IZVOR: AGENCIJE

POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET
POPULARNO
Reklama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *