Varijanta alfa koronavirusa?

Uncategorized

Sharing is caring!

Varijanta alfa koronavirusa evoluirala toliko da izbegava odgovor imunog sistema

Alfa varijanta SARS-CoV-2 – prva zabrinjavajuća varijanta koronavirusa – razvila je mutacije koje su mu omogućile da efikasnije suzbije rani odgovor imunog sistema na infekciju, prema novoj studiji koju su vodili naučnici sa Instituta za kvantitativne bionauke UC San Francisko (KBI) i Univerzitetskog koledža u Londonu.

IZVOR: B92 

Foto:Shutterstock/MIA Studio
Foto:Shutterstock/MIA Studio

Istraživači su otkrili da je ova varijanta povećala proizvodnju proteina koji koristi da uguši imunostimulirajuće signale zaraženih ćelija.

Mutacije odgovorne za ovu promenu verovatno pomažu Alfa varijanti da izbegne imunološku detekciju i ubrzava njen prenos, a što je važno, slične mutacije postoje u Omikronu. Nalazi su objavljeni u časopisu Nature, a prenosi Technology.

Tim naučnika je otkrio da je povećana infektivnost Alpha nastala zbog mutacija izvan “šiljka”, proteina koji su privukli većinu pažnju naučnika od početka pandemije.

Spajk, koji virus koristi da uđe u ćelije svog domaćina, ključan je za infekciju i meta je svih dostupnih vakcina protiv kovida 19. Ali to je samo jedan od mnogih alata koje virus koristi da manipuliše svojim domaćinom.

Dok su naučnici pomno pratili mutacije u regionu šiljaka novih varijanti – omikron ih ima preko 30.

“Mutacije u šiljcima omogućavaju virusu da efikasnije uđe u ćelije. Ali šta je nakon što virus uđe u ćelije? Možda postoje i druge mutacije koje mu omogućavaju da se više replicira”, rekao je jedan od naučnika, koji takođe vodi UCSF-ov KBI i njegovu grupu za istraživanje koronavirusa (KCRG).

Nakon što je prvi put otkriven u Ujedinjenom Kraljevstvu krajem 2020. godine, Alfa se brzo proširio širom sveta, što sugeriše da je bio znatno prenosiviji od originalnog virusa.

Eksperimenti u laboratoriji pokazali su da se nova varijanta ne replicira brže od svog prethodnika. Tražeći objašnjenje, KCRG je krenuo da sazna da li je nova varijanta drugačije reagovala sa ćelijama koje je inficirala.

Tim, koji je takođe uključivao istraživače sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT), Evropske laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL) i Medicinskog fakulteta Ikan na planini Sinaj, uporedio je uticaj varijante na ćelije domaćina sa uticajem virusa izolovanog u ranoj fazi pandemije. .

Da bi to uradili, postdoktorski naučnici su izmerili aktivnost svakog gena i pratili nivoe proteina u ćelijama uzgojenim u laboratoriji zaraženim virusom. Takođe su ispitali status fosforilacije proteina – analizu koja otkriva hemijske modifikacije koje mogu privremeno prilagoditi funkciju proteina.

Koristeći ove podatke da uporede odgovor na infekciju sa alfa i originalnim virusom, istraživači su otkrili da mnoge značajne razlike uključuju urođeni imuni odgovor, prvu liniju odbrane tela od patogena.

Mnogi geni uključeni u okupljanje ove odbrane jedva su se aktivirali u prisustvu SARS-CoV-2 alfa varijante.

Pored toga, tim je otkrio da ćelije zaražene alfom sadrže velike količine tri virusna proteina za koje se zna da pomažu virusu da izbegne imunološki odgovor tela.

Dalji eksperimenti su pokazali da jedan od njih, nazvan Orf9b, ostvaruje taj zadatak tako što se vezuje za protein koji uključuje gene koji stimulišu imunitet.

Nalazi sugerišu da je moguće pomoći imunološkom sistemu u borbi protiv SARS-CoV-2 razvojem lekova koji blokiraju ovu interakciju i nude potencijalnu strategiju za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *