Vijagra

Uncategorized

Sharing is caring!

Kako redovna fizička aktivnost poboljšava seksualni život

Mnogi ljudi znaju da je vežbanje važno za fizičko zdravlje, ali možda niste znali da su redovne vežbe ključne i za vaše – seksualno zdravlje.

Četrdeset tri odsto žena i 31 odsto muškaraca ima neki oblik seksualne disfunkcije,a gojaznost i nedostatak vežbanja su često uzroci tog stanja.

Redovno vežbanje pojačava i intimnu bliskost

Redovno vežbanje pojačava i intimnu bliskost

Studija objavljena u časopisu The Journal of Sexual Medicine pokazala je da muškarci sa većim obimom struka ili sa povišenim indeksom telesne mase imaju za 50 procenata veću verovatnoću da dobiju erektilnu disfunkciju, dok je otprilike polovina gojaznih žena prijavila probleme sa seksualnom aktivnošću i željom za seksualnim odnosima, rezultati su studije objavljene u časopisu Obesity.

Žene koje su vežbale do šest sati nedeljno, nasuprot tome, pokazale su manji seksualni stres i otpor prema intimnim odnosima u poređenju sa ženama koje nisu vežbale, prema studiji iz 2021. godine. Osobe koje vežbaju takođe su pokazale viši nivo želje za seksom, veće uzbuđenje i jače orgazme.

Istraživanje seksualnog života ne bi trebalo da bude tema za izbegavanje

„Ovo je zaista medicinsko pitanje kojim bi trebalo da se bavimo kao deo opšteg zdravlja i dobrobiti, ali i dalje je reč o tabu temi, što nikako ne bi trebalo da bude”, rekla je dr Karin Ajlber, urolog iz medicinskog centra Kedars Sinaj u Los Anđelesu i stručnjak za seksualno zdravlje.

Seks je važan deo ljudskog bića, a njegov značaj nije samo u razmnožavanju. Kvalitetna seksualna aktivnost ima veliki uticaj na mentalno i emocionalno zdravlje, kvalitet života i snagu intimnih odnosa. Niz studija to potvrđuje, ukazujući na to da su seks i bliskost važni u više aspekata blagostanja, kao što su osećaj razumevanja, brige i prihvatanja.

Posavetujte se sa lekarom da li je za Vas aerobik, joga ili odlazak u teretanu

Posavetujte se sa lekarom da li je za Vas aerobik, joga ili odlazak u teretanu

Vežbe polačavavaju cirkulaciju ili protok krvi i pomažu da se obezbedi zdrav cirkulatorni sistem. A snažan, nesmetan protok krvi je ključ za uzbuđenje. Kod muškaraca pomaže u erekciji, a kod žena je ključna za vaginalno okruženje.

Kada redovno vežbate, razvijate i veću izdržljivost. To je važno za seksualno zdravlje, jer je seks – sam po sebi vežba. Klinika Mejo upoređuje seksualni odnos sa penjanjem po stepeništu dok studija Nacionalnog instituta za zdravlje kaže da pola sata seksualne aktivnosti može sagoreti 125 kalorija za muškarce i skoro 100 za žene, slično hodanju brzinom od oko pet kilometara na sat.

Jednom kada uspostavite rutinski režim vežbanja, osećate se spremnijim i vitkijim. Ovo, zauzvrat, poboljšava samopoštovanje. „Ništa nije seksipilnije od samopouzdanja”, rekla je dr Ajlber. Zaista, studija iz 2019. objavljena u Journal of Personality otkrila je da žene imaju jači interes za muškarce sa većim samopouzdanjem, bilo da je to samopouzdanje urođeno ili stečeno.

Uticaj antidepresiva

Pod stresom, anksioznošću ili depresijom može se smanjiti vaš libido. Depresija je posebno često povezana sa problemima sa seksualnim funkcionisanjem, a što je depresija teža, to su problemi gori, prema studiji iz 2018. objavljenoj u Indian Journal of Psychiatry.

Studija je pokazala da je ovo posebno tačno kada su u pitanju seksualna želja i zadovoljstvo.

Srećom, vežba je odlična u borbi protiv stresa, anksioznosti i depresije, što se može pretvoriti u oživljeni seksualni nagon. Antidepresivi su takođe poznati po tome što negativno utiču na vaš libido, rekla je Ajlber, tako da ako vežbanje može da vam pomogne da smanjite dozu ili ih potpuno izbacite, tim bolje.

Usvojite redovan program vežbanja i vaše opšte zdravlje će se poboljšati. Vežbanje vam može čak pomoći da sprečite ozbiljna stanja kao što su visok krvni pritisak i dijabetes, koji ponekad zahtevaju lekove koji sprečavaju seksualno uzbuđenje.

Ova dva medicinska stanja takođe mogu oštetiti sitne arterije u penisu, što dovodi do erektilne disfunkcije. U stvari, erektilna disfunkcija je često jedan od prvih uočljivih neželjenih efekata visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

Zašto se Vijagra u Nemačkoj izdaje samo na recept?

Plava pilula pod imenom vijagra, a čiji je glavni sastojak sildenafil u Nemačkoj će i dalje morati da se nabavlja na recept, jer problemi sa erekcijom mogu biti preteča srčanog udara.

Jedan ekspertski odbor Saveznog instituta za lekove i medicinske proizvode upravo je odbio zahtev da se ukine obaveza recepta za vijagru – to se odnosi  i na  kopije koje sadrže sildenafil. Konačnu odluku donosi Ministarstvo zdravlja, ali ono obično sledi odluke nadležnog odbora.

Farmaceutska industrija i udruženja apoteka dugo traže ukidanje recepta za ove finansijski potentne proizvode. Američki Fajzer je samo 2019. širom sveta prodao vijagre za bezmalo pola milijarde dolara iako je zaštita patenta istekla još 2012. pa je na tržištu bezbroj generičkih pilula sa sličnim dejstvom.

Ti proizvodi su u slobodnoj prodaji u mnogim evropskim zemljama poput Srbije, Poljske, Velike Britanije, Švedske i Norveške. U nekima od tih zemalja je neophodno da apotekari budu dodatno školovani kako bi mogli da kompetentno savetuju kupce.

„To nisu bombone koje se gutaju tek tako”, kaže Ursula Zelerberg, portparolka Saveznog udruženja nemačkih apoteka. „Savetovanje od strane školovanih farmaceuta je neophodno kao i kod drugih medikamenata.”

To i jeste jedan od argumenata apoteka: na crnom tržištu se ove čudesne pilule prodaju bez ikakve kontrole, a lako ih je poručiti i preko interneta.

Vesnik srčanog udara

Na crnom tržištu su proizvodi lošeg kvaliteta, kaže profesor Frank Zomer, predsednik Nemačkog društva za muškarca i zdravlje. On kaže da su ispitivanja 22 proizvoda pribavljenih preko interneta pokazale da u 80 odsto njih sastav nije kao što je naveden u opisu. „Bilo je onih kod kojih je doza četiri puta viša”, kaže Zomer.

Prema rečima Zomera, takvi proizvodi pri redovnoj upotrerbi donose ogroman rizik od srčanih oštećenja. Neki drugi preparati su, dodaje, imali i tragove teških metala.

Iz Nemačke se vijagra može poručiti iz inostranstva po visokoj ceni od 60 evra za četiri tablete.

Profesor Zomer daje glavni argument što se vijagra i dalje izdaje samo na recept: erektilna disfunkcija kod muškaraca često ukazuje na ozbiljne probleme poput dijabetesa ili srčane tegobe. A to se ne rešava jednom pilulom.

„Ako je erektilna disfunkcija uzrokovana problemima sa krvnim sudovima, ona je vesnik srčanog ili moždanog udara. Pregledom krvnih sudova to možemo obično da ustanovimo osam godina unapred. To je dovoljno vremena da se nešto preduzme. Ali, ako se uopšte ne ide lekaru, onda nemamo tu priliku”, kaže Zomer.

Ako se bolest ne leči, i erektilna funkcija se pogoršava. „Tako mogu da se oštete nervi, čitava infrastruktura penisa, krvni sudovi koji vode do njega”, nabraja Zomer. Ako se ne otrkije uzrok, muške patnje samo su sve veće.

„Zato je potrebna sve jača doza da bi se došlo do erekcije. Sve dok ni najjača doza više nije dovoljna. Ako se tek tada ode lekaru, često je prekasno za izlečenje”, zaključuje profesor.

„Dar sa neba”

Još jedan razlog je što pacijenti često ne znaju kakav efekat može imati kombinovanje drugih lekova i vijagre. Recimo, lekova za srce od kojih neki imaju nitrate koji se loše podnose sa sildenafilom. U kombinaciji mogu voditi dramatičnom padu krvnog pritiska, a to može odvesti i u smrt.

Profesor Zomer ipak otkriće sildenafila od strane Fajzera naziva „darom sa neba”. Jer, sveprisutna plava pilula je doprinela da se o problemima sa erekcijom otvorenije priča, kao i da se ovaj fenomen podrobnije ispita.

„Tek tako se pokazalo da stanje krvnih sudova penisa može da predskaže infarkt. I šećerna bolest se od tada ranije dijagnostifikuje”, kaže on.

Osamdesetih godina se, priča Zomer, verovalo da 90 odsto problema sa erekcijom dolazi iz psihe. „Danas nauka kaže da je obrnuto: 80 do 90 odsto problema imaju telesne uzroke, a tek onda na to dolazi strah od zakazivanja”.

 
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *