Vladika Grigorije o #NisamPrijavila

Uncategorized

Sharing is caring!

Vladika Grigorije o #NisamPrijavila: Ne skretati pogled pred nasiljem

VESTI 28. dec. 202116:148 komentara
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Nasilje i okrutnost nisu nužnost i neizbežnost u ovom svetu i zato nipošto i nikada ne smemo sklanjati pogled pred takvim činom, poručio je vladika Grigorije na Instagram nalogu povodom ispovesti žena na društvenim mrežama o nasilju koje su pretrpele uz haštag #NisamPrijavila.

PROČITAJTE JOŠ:

Duševnu patnju, unutrašnje lomove, poniženja i osećaj izgubljenog dostojanstva žene koja pretrpela nasilje možemo samo da naslutimo, ali nam ambisi do kojih to stradanje seže ostaju nepojamni, istakao je vladika Grigorije.

„U tim trenucima totalnog rasula, dezintegrisanosti celokupnog bića, na duševnom, telesnom i svakom drugom planu, presudno je naći sabirnu tačku, oslonac za koji se moguće pridržati, a ta tačka bi uvek i pre svega trebalo da budu bližnji, čija je bezrezervna podrška spasonosna, ako je ima, baš kao što može biti poguban njen izostanak, ako je nema“, poručio je vladika i naglasio da od tog oslonca najčešće zavisi krajnji ishod stradanja kroz koje žrtva prolazi.

“Uostalom, ni Hristos dok je prolazio kroz stradanje nije bio sam”, istakao je vladika Grigorije, uz ocenu da samo ljubav, bezuslovno prihvatanje i razumevanje bližnjih, u ovom slučaju uz neizostavnu podršku stručnih lica, može onima koji stradaju pomoći da izađu na put isceljenja i ozdravljenja.

Ukazao je da žena “na čije biće je na grub i svirep način nasrnuto”, neretko krivicu i odgovornost za ono što joj je učinjeno pripisuje sebi, što je, kako naglašava, “pogubnije od bilo čega drugog”.

“Zato je iznimno važno da u trenucima krajnjeg očaja i izgubljenosti prigrli svoju izranjavanu dušu i telo, i tako sebe oslobodi osećaja krivice. Кada jednom rane na duši i telu zacele, počinilac će biti osujećen u svom činu, a njegov zločin biće obesmišljen. Isceljenje i ozdravljenje žrtve najbolji je mogući odgovor i kazna izvršiocu zlodela”, poručio je vladika Grigorije uz poruku “stop nasilju”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *