Vodonik

Uncategorized

Sharing is caring!

Đedović: Srbija i UAE dogovaraju saradnju u razvoju vodonika kao novog energenta

BIZNIS 17. jan 202310:509 komentara

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i ministar energetike i infrastrukture Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Al-Mazrouei dogovorili su u Abu Dabiju potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti razvoja vodonika kao novog energenta i nastavku saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije, saopštilo je ministarstvo.

Na sastanku je ocenjeno da saradnja Srbije i UAE u oblasti energetike ide uzlaznom putanjom i da je naredni korak unapređenja saradnje razmena iskustva, stručnog i tehničkog znanja u korišćenju vodonika kao energenta, navedeno je u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

„Vodonik je energent budućnosti, koji će omogućiti čistiju energiju sa manjim uticajem na životnu sredinu. UAE imaju znanja, razvijene tehnologije i kompanije koje, na temeljima prijateljskih odnosa naše dve zemlje i lidera predsednika Aleksandra Vučića i šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, već posluju u Srbiji u oblasti OIE i mogu nam biti značajni partneri u daljem razvoju OIE, ali i zelenog i plavog vodonika kao novog energenta u našem energetskom sistemu“, izjavila je Đedović.

Ona je istakla da je korišćenje potencijala OIE važan instrument u povećanju energetske bezbednosti Srbije, kao i u dostizanju vizije klimatske neutralnosti, koja predstavlja jedan od ključnih globalnih izazova.

„Najznačajniji rezultat dosadašnje saradnje Srbije i UAE je vetropark ‘Čibuk 1’, koji proizvodi zelenu energiju kojom je moguće snabdevati 113.000 domaćinstava. Tokom godine počinjemo i sa izgradnjom ‘Čibuka 2’, snage 150 MW. Tu se verovatno nećemo zaustaviti, jer su kompanije iz UAE zainteresovane i za projekte u oblasti solarne energije, u kojoj imaju veliko iskustvo“, rekla je Đedović.

Ministar Suhail Al-Mazrouei je istakao da odnosi države počivaju na bratskim odnosima lidera UAE i Srbije, koji se zasniva na iskrenom prijateljstvu.

Upoznao je ministarku Đedović sa nuklearnim i kapacitetima OIE koje su razvile UAE, kao i sa budućim planovima razvoja energetske infrastrukture.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije učestvovaće i na ministarskom panelu „Кretanje kroz neizvesnosti – postavljanje prioriteta za postizanje nulte neto emisije“, u okviru „Abu Dabi nedelje održivosti“.

Tokom posete Abu Dabiju, predviđen je i susret sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije Frančeskom La Кamerom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *