Vodonik

Uncategorized

Sharing is caring!

Izvor: Balkan Green Energy News | Četvrtak, 24.12.2020.| 10:51
Izdvojite članak Odštampajte vest
     

Plinacro i HEP zajedno razvijaju proizvodnju i transport vodonika u Hrvatskoj

(Foto: Orlando_Stocker/shutterstock.com)
Operator prenosnog sistema za prirodni gas Plinacro i Hrvatska elektroprivreda (HEP) dogovorili su saradnju u oblasti proizvodnje i transporta vodonika.

Predsednici uprava firmi Plinacro i HEP potpisali su memorandum o razumevanju u vezi sa aktivnostima na projektima proizvodnje i transporta vodonika, kao i na povezivanju planova za razvoj tehnologija i mreža za vodonik, piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

Kako se navodi u saopštenju Plinacro, u skladu sa ciljevima Evropske unije i očekivanom dekarbonizacijom privrede dve kompanije su zainteresovane za stvaranje preduslova za razvoj infrastrukture za proizvodnju i transport vodonika.

Evropska komisija je pre nedelju dana predstavila futurističku strategiju održive i pametne mobilnosti čiji sastavni deo je i vodonik, koji se sve više nameće kao gorivo za energetsku tranziciju. U regionu su sličan potez kao ove dve hrvatske firme povukle slovenačke energetske kompanije, a i Energetska zajednica priprema studiju o vodoniku.

Potencijal vodonika, posebno onog proizvedenog iz obnovljivih izvora, osnova je za dekarbonizaciju sektora industrije i transporta, pa se postavljanje zdravih temelja za razvoj sve važnijeg energenta budućeg evropskog energetskog miksa pokazuje kao neophodno, navele su dve kompanije.

Njihova saradnja biće usmerena i na uklanjanje zakonodavno-regulatornih prepreka i pripremu ključnih dokumenata, smernica i mera radi stvaranja usklađenih standarda za tržište vodonika.

Prema planu oporavka Evropske komisije, investicije u vodonik podstiču održivi razvoj i otvaranje konkurentnih poslova koji će biti ključni za oporavak od posledica Covid-19 pandemije i nastavak energetske tranzicije.

Zajedničko ispitivanje mogućnosti i razvoj pilot projekata poslužiće kao osnova za prijavu projekata za finansiranje kod Evropske komisije, navele su dve hrvatske energetske kompanije.

Firme:
PLINACRO d.o.o. Zagreb
HEP – Hrvatska elektroprivreda d.d Zagreb
Tagovi:
Evropska komisija
prirodni gas
proizvodnja vodonika
transport vodonika
vodonik
Podelite:

    

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *