Zabrana plastičnih pakovanja za voće i povrće

Uncategorized

Sharing is caring!

Ekologija i Francuska: Zabrana plastičnih pakovanja za voće i povrće od prvog dana 2022. godine

French president Macron visits a supermarket

Getty Images
Nove mere su deo ekološkog paketa koji je uveo predsednik Emanuel Makron

Novi zakon kojim se zabranjuju plastična pakovanja za većinu vrsta voća i povrća stupio je na snagu u Francuskoj u prvom satu 2022. godine.

Krastavci, zelena salata i pomorandže su među 30 vrsta voća i povrća koje od 1. januara više ne smeju da se pakuju u plastične kese i folije.

Izuzetak su samo veće količine namirnica, kao i seckano i obrađeno povrće.

Predsednik Emanuel Makron opisao je zabranu kao „pravu revoluciju“ i rekao da ova mera pokazuje rešenost zemlje da do 2040. godine potpuno izbaci korišćenje jednokratne plastike.

Više od trećine voća i povrća u Francuskoj se, prema procenama, prodaje u plastičnim pakovanjima i zvaničnici smatraju da će zabrana sprečiti korišćenje više od milijardu komada plastičnih kesa i folija svake godine.

Najavljujući novi zakon, Ministarstvo za zaštitu životne sredine saopštilo je da Francuska koristi „zastrašujuće količine“ jednokratne plastike i da je cilj zabrane „smanjenje njene upotrebe i podrška materijalima koji je menjaju i pakovanjima koja mogu da se recikliraju ili ponovo koriste.“

Zabrana je deo višegodišnjeg programa koji je Makronova vlada uvela da bi se plastika postepeno izbacila iz industrijske upotrebe.

Od 2021. godine, u zemlji su zabranjene plastične slamke, čaše i pribir za jelo, kao i kutije od stiropora za pakovanje hrane.

Tokom 2022. godine, u javnim prostorima će biti postavljeni aparati za vodu da bi se smanjilo korišćenje plastinjnih flaša.

Novine i magazini više neće biti prodavani i distribuirani u plastičnim omotima, dok u restoranima brze hrane više neće smeti da se dele besplatne igračke od plastike.

Međutim, predstavnici nekih industrija izrazili su zabrinutost zbog brzine uvođenja nove zabrane.

Filip Binar iz Udruženja evropskih proizvođača sveže hrane je rekao da „zabrana plastičnih pakovanja za većinu voća i povrća u tako kratkom roku ne nudi alternativu koja bi mogla da se testira“.

„Zabrana je uvedena prebrzo i nije bilo dovoljno vremena da se odbace zalihe već postojećih pakovanja“, rekao je Binar.

Još neke evropske zemlje najavile su slične zabrane u poslednje vreme, trudeći se da isprate obaveze preuzete na nedavnom COP26 samitu u Glazgovu.

Španija je u decembru najavila da će uvesti zabranu plastičnog pakovanja voća i povrća od 2023. godine, da bi omogućila dovoljno vremena proizvođačima da nađu odgovarajuće zamene.

Makronova vlada je takođe najavila čitav niz novih ekoloških mera, među kojima su i obaveze proizvođača automobila da promovišu zelene alternative gorivu, poput hodanja ili vožnje biciklom.

Plastične kese: Kako je izum koji je trebao da spasi planetu postao uzrok zagađenja
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares