Zapadni Balkan

Uncategorized

Sharing is caring!

Studija: Zapadni Balkan nastaviće da zaostaje za komšijama koji su u EU

Područje Zapadnog Balkana neminovno će nastaviti da zaostaje u razvoju za okruženjem u jugoistočnoj Evropi, zato što je EU namenila svojim članicama u regionu bitno veću finanijsku podršku.

Studija: Zapadni Balkan nastaviće da zaostaje za komšijama koji su u EU

Foto: Pixabay
To je zaključak istraživanja koje je objavio Italijanski institut za međunarodne odnose u Rimu.

Tako će Grčka tokom narednih sedam godina imati na raspolaganju približno 5.700 evra po glavi stanovnika iz redovnih fondova EU i novog fonda za oporavak od posledica pandemije korona virusa. EU predviđa za Zapadni Balkan približno 500 evra po glavi stanovnika u istom razdoblju, što je jedanaest puta manje nego za Grčku i deset puta manje nego za Hrvatsku.
Treći deo primene Instrumenta EU za predpristupnu pomoć (IPA III) Zapadnom Balkanu od ove do 2027. godine treba da bude finansiran sa približno devet milijardi evra bespovratnog kapitala. U istom razdoblju Rumunija može da računa sa maltene 70 milijardi evra bespovratne pomoći i povoljnih kredita, a Bugarska sa nešto manje od 30 milijardi.
Na području Zapadnog Balkan živi oko 18 miliona ljudi, što je više nego u Sloveniji, Hrvatskoj i Bugarskoj zajedno. Te tri države imaće, međutim, na raspolaganju preko šest puta veću finansijsku podršku Unije.
U studiji se ukazuje da “društveno-ekonomski zid” između Zapadnog Balkana i područja EU u okruženju nastavlja da raste bez izgleda da nestane u sagledivoj budućnosti. Predlaže se Uniji da izjednači finansijsku podršku svim državama u regionu. To bi EU koštalo između dva i jedanaest evra po glavi stanovnika, u zavisnosti od ekonomske snage pojedinih članica.
U studiji se zaključuje da je podrška stanovništva demokratiji po pravilu uslovljena ličnim imovinskim stanjem i opštim ekonomskim napretkom, te da zbog odsustva poboljšanja na Zapadnom Balkanu opstaju uslovi koji pogoduju samovlasti političkih vođa, bezakonju i krađi društvenog bogatstva.

Kad ste već ovde…

Stotine hiljada vas svakodnevno se oslanja na 021 tragajući za istinom i objektivnim pristupom informisanju. Obavezali smo se da ćemo raditi u interesu javnosti sa uspostavljenim visokim standardima novinarske profesije i vi ste nam uzvratili ogromnim poverenjem. Vašu podršku sada možete i da konkretizujete. 021 je pokrenuo gift shop – Shopins.rs, a kupovinom nekog od zanimljivih artikala direktno podržavate rad redakcije 021. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je za našu budućnost. Jer pravo novinarstvo vredi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *