„Zavetnici“ prekinuli promociju Basarine knjige

Uncategorized

Sharing is caring!

„Zavetnici“ prekinuli promociju Basarine knjige

Vesti 07. avg. 202117:45 > 17:4836 komentara
Podeli:
Nova.rs / Nemanja Jovanović

Predstavljanje knjige “Kontraendorfin” Svetislava Basare, ovenčanu NIN-ovom nagradom, sprečili su u petak upadom na književno veče u Aranđelovcu predstavnici pokreta “Zavetnici”.

Prvi put u istoriji čuvene smotre „Mermer i zvuci“, dugoj 56 godina, desilo se tako da je jedan program u okviru ove manifestacije prekinut.

Predsednik aranđelovačkih „Zavetnika“ Zoran Zečević, kako javlja stvarnost.rs, izašao je na pozornicu scene u parku Bukovičke banje i, uz podršku 15-tak svojih članova i pristalica onemogućio da počne predstavljanje dela „Kontraendorfin“ Svetislava Basare, inače NIN-ovog laureata.

Napravivši scenu, Zečević je zahtevao od direktorke Smotre „Mermer i zvuci“ Katarine Perović i domaćina Vesne Proković da se pročita 16-ta stranica iz nagrađenog romana „Kontraendorfin„, jer tu Basara, kako oni tvrde, „pogrdno piše o Desanki Maksimović“.

I dok su čelnici smotre pokušavali onima koji su upali na književno veče da objasne kako nije u pitanju politički skup, zamolivši ih da se smire i saslušaju šta pisac, Svetislav Basara ima da kaže, nije pomoglo. Kao ni negodovanje posetilaca književne večeri… Kako prenosi portal Nova.rs, Basara je zatim napustio scenu u parku Bukovičke banje.

Predstavnici Smotre „Mermer i zvuci“, kako je izvestio portal stvarnost.rs, pozvali su aranđelovačku policiju, koji je, međutim, došla kada su se gotovo svi razišli i sačinila zapisnik o incidentu.

A „Zavetnici“ su svoj čin „pravdali“ na društvenim mrežama time da nisu hteli da dozvole da „iko blati Andrića i Desanku Maksimović“.

Vaš komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *