Zbijanje redova

Uncategorized

Sharing is caring!

G7

Da li Bajden pokušava da formira veliku zapadnu „antikinesku koaliciju“?

Na inicijativu SAD, zemlje G7 žele da izgrade alternativu kineskoj globalnoj investicionoj politici. Da li to Vašington pokušava da formira veliku zapadnu „antikinesku koaliciju“? Nemačka je pritom oprezna.

    
default

Na prvi pogled G7, samit najvažnijih industrijalizovanih zemalja zapadnog sveta i EU u primorskom letovalištu Karbis Bej u Kornvolu pružaju sliku sklada. Svi su oduševljeni zbog toga što je novi američki predsednik Džozef Bajden ponovno uspostavio normalne razgovore i nadaju se obnovi transatlantske saradnje.

No dok šefovi država i vlada zajedno sede u malim grupama ili se šetaju rivom, SAD radi na tome da G7 pooštri stav prema Kini. Američki predsednik smatra da je težnja Kine da postane najjača ekonomska sila na svetu najveći izazov s kojim se demokratije suočavaju u ovom stoleću.

Entoni Gardener, bivši američki ambasador pri EU, kaže da Bajden tu mora biti uspešan kako bi Trampove pristalice kod kuće držao pod kontrolom. Gardener smatra da bi evropskim državama bilo pametno da podrže Bajdena po ovom pitanju ako žele da spreče Donalda Trampa da se vrati na mesto predsednika.

Koliko oštro prema Kini?

U načelu Nemci se s tim slažu. Potrebno je osuditi kršenja ljudskih prava protiv Ujgura, suzbijanje demokratskog pokreta u Hong Kongu ili pritisak na disidente u Kini.

Međutim, a to ističe i EU na samitu G7, Kina nije samo sistemski rival i ekonomski konkurent, već i neophodan partner u nekim pitanjima. Kancelarka Angela Merkel rekla je da bez Kine nije moguć stvarni napredak u klimatskoj politici. Kina je najveći emiter štetnih gasova i ne želi da postane klimatski neutralna do 2060. – dok EU želi taj cilj želi da postigne deset godina ranije – 2050. godine.

No, SAD su više od Evropljana zabrinute vojnim provokacijama i pretnjom Kine u Južnokineskom moru. O tome bi samit NATO trebalo da razgovara sutra, u ponedeljak 14. juna.

Doduše, SAD i EU su uvele sankcije Kini zbog kršenja ljudskih prava, ali je EU pre toga parafirala i trgovinski sporazum s Kinom, na šta Vašington gleda kritično.

Ovaj “sveobuhvatni sporazum o ulaganju” (CAI) trenutno je na ledu jer EU parlament ne želi njime da se bavi sve dok Peking održava sankcije protiv nepopularnih evropskih parlamentaraca.

Zapadni “Put svile”

Kao novi element u politici naspram Kine, G7 se dogovorio o “investicionoj inicijativi” s globalnim dosegom. Ovu “izgradimo bolje” inicijativu predložio je predsednik Bajden, a u Korvel je došao s čvrstom namerom da taj plan i sprovede.

Međutim, još uvijek nije jasno kako bi tačno to trebalo da funkciniše. Jasno je samo da treba da se postavi kao svojevrsna alternativa inicijativi “Pojas i put”, novom kineskom putu svile.

Kina je od 2013. već uspostavila ekonomsku saradnju s desetinama siromašnijih zemalja Afrike, Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope – navodno u vrednsoti od oko 3,4 biliona američkih dolara.

Kina se gradi - Novi put svileKina se gradi – Novi put svile

Kina svoje partnere mami jeftinim kreditima i velikim ulaganjima, pre svega u infrastrukturu: mostove, puteve, železnice, luke. No ta saradnja nije samo ekonomska – Kina tako povećava i svoj politički uticaj.

Nemačka se brine za izvozno tržište

Kritičari novog Puta svile kažu da se prilikom dodele sredstava ne postavljaju pitanja o dobrom upravljanju, izbegavanju korupcije i ljudskim pravima. 15 zemalja članica EU, uključujući Grčku, Mađarsku i Italiju, već su se pridružile projektima na kineskom Putu svile.

Očekuje se da će nova alternativa G7 inicijativi “Pojas i put” mobilizovati milijarde dolara i evra. No, odakle bi taj novac trebalo da dođe – to još nije jasno. SAD se tu nada i većem angažmanu privatnog kapitala.

U redovima EU su međutim oprezni. Unija je u nekoliko navrata upozoravala da nije dobro sve snage uložiti u kovanje “protivkineske koalicije” pod vođstvom SAD.

“S gledišta SAD, posebno je Nemačka kamen spoticanja”, kaže stručnjak za spoljnu politiku nemačkih Zelenih u Evropskom parlamentu Rajnhard Bitikofer.

Budući da Nemačka ima snažne ekonomske interese na izvoznom tržištu Kine, Angela Merkel je prilično skeptična prema Bajdenovoj oštroj kineskoj politici, kaže Bitikofer.

Njih dvoje će o svemu na miru moći uskoro na miru da porazgovaraju: 15. jula Merkel će kao prva evropska političarka posetiti Belu Kuću od kako je u njoj Bajden.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu

DW.COM

POVEZANI SADRŽAJI

G7-Gipfel in St Ives 2021

Poslednji samit G7 za kancelarku Angelu Merkel 12.06.2021

Samit G7 u Kornvolu je za nemačku kancelarku Angelu Merkel poslednji nastup u krugu šefova država i vlada sedam najrazvijenijih industrijskih zemaljapo. A prvi put kao američki predsednik učestvuje Džozef Bajden.

Großbritannien Vor dem G7-Gipfel in Cornwall - Joe Biden, Präsident der USA

Zbijanje redova – Bajden putuje Evropom 10.06.2021

Američki predsednik stigao je na proputovanje Starim kontinentom: od samita G7, EU i NATO, do sastanka sa Putinom. Bajden bi pre svega da skuje savez protiv Kine. Ali, ostaje i mnogo tačaka sporenja sa Evropljanima.

Symbolbild Deutschland und chinesisch-amerikanische Rivalität

Dva „agregatna stanja“ Kine – partner i konkurent 09.06.2021

Kina je izazov za Zapad jer pokazuje da i autoritarna zemlja može postati bogata i moćna. Autori izveštaja Minhenske konferencije o bezbednosti tragali su za rešenjima: kako zapadne demokratije treba da se nose sa Kinom?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *