Energetska efikasnost

Ministarka: Energetski ugroženim kupcima subvencije od 90 odsto od vrednosti ulaganja u energetsku sanaciju

EKONOMIJA 17. maj 202417:13 3 komentara
fasada, zgrada, prozori, energetska efikasnost, foto shutterstock (2)Shutterstock

Za subvencije za energetsku sanaciju u domaćinstvima ove godine je Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa gradskim opštinama u Beogradu, obezbedilo 253 miliona dinara, što je dva puta više nego prethodne godine, navelo je ministarstvo.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović uručila je danas, u Skupštini grada Beograda, ugovore gradskim opštinama koje su dobile sredstva Ministarstva u ovogodišnjem programu energetske sanacije u domaćinstvima.

„Srećna sam što je 13 gradskih opština u Beogradu, četiri više nego prošle godine, među kojima su i Savski venac, Surčin, Zvezdara, Stari grad, Vračar, Lazarevac, Obrenovac, prepoznalo značaj ulaganja u energetsku efikasnost i što su odlučile da podrže Beograđane da troše manje energije kroz zamenu stolarije, fasade, izolacije, neefikasnih kotlova i postave solarne kolektore i panele, a samim tim smanje svoje račune“, rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da građani za izvođenje ovih radova mogu da dobiju od 50 do 65 odsto vrednosti investicije, a od juna se očekuje raspisivanje prvih javnih poziva.

Podsetila da je na prošlogodišnjem javnom pozivu subvencije u Beogradu dobilo oko 1.300 domaćinstava i da se ove godine očekuje značajno veći broj učesnika.

„Ove godine očekujemo dvostruko više učesnika s obzirom da po prvi put u programu učestvuje i Novi Beograd, najmnogoljudnija lokalna samouprava u Srbiji“, navela je ona.

Ministarka je dodala da će primaoci socijalne pomoći, dečjeg dodatka i drugih socijalnih davanja, odnosno energetski ugroženi kupci, prvi put u 44 lokalne samouprave moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja u energetsku sanaciju domaćinstava, kao i da će i u Zemunu građani moći da dobiju ove subvencije.

Tanjug/MRE

Đedović Handanović je podsetila da resorno ministarstvo sarađuje sa Gradom Beogradom na nekoliko projekata u oblasti energetske efikasnosti.

„Danas je objavljena preliminarna rang lista u okviru projekta energetske sanacije stambenih zgrada, priključenih na sistem daljinskog grejanja. Odabrana je 271 stambena zgrada u Beogradu, ukupne površine oko 700.000 kvadratnih metara, koje su kandidati da dobiju subvenciju do 50 odsto vrednosti energetske sanacije, nakon završetka energetskih pregleda i izrade studija“, rekla je ona.

Navela je da se za nekoliko nedelja završavaju radovi na energetskoj sanaciji Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Beogradu, koji je prva od 26 zgrada centralne vlasti u Beogradu koje će biti sanirane do 2027. godine, što će uticati na lepši izgled grada i uštedu energije u ovim zgradama.

U ovogodišnjem programu energetske sanacije u domaćinstvima učestvuju sledeće gradske opštine u Beogradu: Lazarevac, Savski venac, Stari grad, Mladenovac, Obrenovac, Rakovica, Surčin, Zvezdara, Barajevo, Novi Beograd, Zemun, Grocka i Vračar.