„Glupi telefoni“ se vraćaju u modu

  • Post category:sve vesti
Foto: tudor antonel adrian / Panthermedia / ProfimediaFoto: tudor antonel adrian / Panthermedia / Profimedia

“Glupi telefoni” možda nisu popularni na globalnom nivou, ali je potpuno drugačija priča u Americi gde Generacija Z pokušava da smanji vreme ispred ekrana.

Generacija Z je praktično rođena u digitalnom dobu, ali u zanimljivom spletu okolnosti sve više njih odbacuju pametne telefone i okreću se jednostavnim telefonima koji im dozvoljavaju samo da pozovu nekoga ili pošalju poruku.

Iako su ovi uređaji, poznati danas kao “glupi telefoni”, zastareli tokom godina, dostižući vrhunac u ranim 2000-im pre dolaska originalnog iPhona, generacija Z u Americi ih sada vraća u upotrebu.

Proizvođač Nokia telefona kaže da su u Americi svakog meseca tokom prošle godine prodali na desetine hiljada preklopnih i kliznih telefona, uprkos tome da se ovi telefoni gotovo uopšte ne prodaju na globalnom nivou, piše „CNBC“.

Foto: Shutterstock

Sve veća potražnja za “glupim telefonima” delimično je vođena novim pokretima generacije Z da se isključe sa društvenih mreža.

Trend je počeo da se širi i na influensere koji su počeli da dokumentuju svoj put ograničavanja vremena ispred ekrana upotrebom “glupih telefona”. Zvuči paradoksalno biti influenser i propagirati manju upotrebu društvenih mreža, ali to je sada trend.

Foto: Mehaniq / Shutterstock

U međuvremenu, kompanije kao što su Light i Punkt koriste popularnost ovog trenda prodajom telefona koji ograničavaju šta korisnik na njima može da radi. Zapravo ne mogu ništa, osim da zovu i šalju poruke.

***

BONUS VIDEO: Nikuda bez mobilnog telefona