Laki je nervozan?

Uncategorized

Sharing is caring!

STENOGRAM RAZGOVORA

Milorad Dodik poručio Gabrielu Escobaru: Je*e mi se za sankcije

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) rekao je specijalnom izaslaniku američkog predsjednika Joea Bidena za Zapadni Balkan Gabrielu Escobaru da mu se “je*e za američke sankcije”.

“Želim da kažem da sam vidio jedno nekorektno postupanje Američke amabasade u Sarajevu, koja je dala saopćenje povodom mog razgovora s gospodinom Escobarom. Ja nisam bio spreman da izađem u javnost s detaljima tog razgovora, ali imajući u vidu da su oni odlučili da kažu samo ono što su oni rekli, a vezano je za prijetnje nekim sankcijama”, kazao je Dodik, a zatim pročitao i pokazao stenogram s jučerašnjeg sastanka.

Escobar: Moram reći da su nove sankcije prema Balkanu predviđene za one koji opstruišu politički, ali i prema onima koji imaju korist od toga.

Dodik: Je*e mi se za sankcije. To sam upoznao već. Ako hoćeš sa mnom razgovarati, nemoj mi prijetiti.

Escobar: To nije prijetnja, ovo je činjenica.

Dodik: Šta god vi uradili, uredu, to je vaša stvar, ali da se vratimo malo na ovu priču o retorici. To slušam već 20 godina, ovdje pokušavate od nas da napravite poslušne ljude koji samo treba da pričaju ono što vama odogovara, a u suštini, sve ovo što danas govorite da je problem u BiH – to ste vi napravili, to su vaše pogrešne politike, nisu naše …”.

Ovaj dio možete pogledati na snimku press konferencije od 34:50 minute:

Dodik je danas kazao i da će ovu riječ koristiti uvijek prema onima koji misle da mogu prijetiti sankcijama.

Kako je navedeno na Twitter nalogu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, Escobar je jučer Dodiku prenio stav Sjedinjenih Američkih Država da su prijetnje otcjepljenjem antidejtonske i da građanima Republike Srpske ne nude ništa osim izolacije i ekonomskog očaja.

Navedeno je kako je Escobar ponovio snažnu predanost SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH kao jedne zemlje u kojoj su i entiteti Republika Srpska i Federacija BiH i Brčko distrikt prosperitetniji i sigurniji kada se lideri bore protiv korupcije, jačaju integritet, pravičnost izbora u BiH i kreću naprijed u reforme koje donose ekonomski oporavak.

Vezani članci
U Sarajevu se jutros nastavila američka diplomatska ofanziva za izmjene Izbornog zakona
BH. LIDERI U REZIDENCIJI

U Sarajevu se jutros nastavila američka diplomatska ofanziva za izmjene Izbornog zakona

Gdje vodi smjer američkih sankcija, ka pojedincima ili Republici Srpskoj
TRAGOM UPOZORENJA

Gdje vodi smjer američkih sankcija, ka pojedincima ili Republici Srpskoj

Dodik ponovo sanja: RS nezavisna do 2030. i stogodišnji sporazum o nenapadanju s Bošnjacima
POLITIKA OČAJNIKA

Dodik ponovo sanja: RS nezavisna do 2030. i stogodišnji sporazum o nenapadanju s Bošnjacima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *