Mobilnost je važan segment projekata EU

  • Post category:sve vesti

EUZATEBE.RS

MLADI

Nema boljeg načina od putovanja da sazrite, nešto naučite, upoznate nove ljude i proširite vidike. Zato je učenička razmena sjajna praksa koja sve ovo može da omogući.

Konkretno, studenti i profesori iz Srbije već godinama imaju priliku da žive, rade i uče u brojnim evropskim zemljama, a to čine kroz Erazmus projekte. Takođe, domaći fakulteti ugostili su studente i profesore iz inostranstva, što je dobra prilika da drugi narodi upoznaju nas:

„Na razmeni je čitava atmosfera drugačija. Mešavina mnogo jezika, ali i kultura često nas je navodila da, nesvesno, saznamo nešto više i o svojoj sopstvenoj kulturi. Mi smo bili predstavnici svoje zemlje, mogli smo videti kako je drugi vide u svetu i pokazati koliko je, iako na mapi mala, za nas velika“, kaže Miona Miljković koja je prethodni semestar provela u Francuskoj, na Univerzitetu Artoa u Arasu.

Trenutno je aktuelan Erazmus+ program, a kako možete da se prijavite i otputujete, pogledajte na ovim linkovima:

https://tempus.ac.rs/erazmusplus/ i https://erasmusplus.rs/konkurisanje/aktuelni-poziv/.

Ovi projekti se dele prema ciljnim grupama kojima su namenjeni. Ukoliko su to mladi ljudi starosti od 13-30 godina, onda su to omladinske razmene koje se sprovode radi njihovog ličnog i društvenog razvoja. Ukoliko su to mladi radnici, onda je reč o mobilnosti omladinskih radnika u svrhu njihovog profesionalnog usavršavanja.

Mobilnost je važan segment projekata namenjenih mladima, a konkretno podrazumeva obrazovnu, kulturalnu i turističku pokretljivost, kao i međunarodnu saradnju i razmenu.