Oprezno sa suplementima

Velike količine ovih suplemenata mogu oštetiti bubrege

Velike količine ovih suplemenata mogu oštetiti bubrege 1Foto: Pixel-Shot / shutterstock.com

Dodatke ishrani mnogi koriste kako bi nadomestili nedostatke u svojoj ishrani i sprečili potencijalne zdravstvene probleme. Mnogi od ovih suplemenata, međutim, imaju i  svoje rizike.

Pojedini dodaci naročito su opasni ako se konzumiraju u velikim količinama. To uključuje nekoliko onih koji bi mogli negativno uticati na zdravlje naših bubrega.

Na primer, u ovu grupu se spadaju velike količine vitamina C, kao i proteinski dodaci.

 

Visoke doze vitamina C

Vitamin C poseduje svojstava koja jačaju imunitet, ali ključno je biti oprezan s dozom. Dok je vitamin C vitalan za zdravlje, prekomerne količine, dakle više od 2000 miligrama na dan, mogu dovesti do kamena u bubregu.

Kamen u bubregu može začepiti mokraćne puteve, što dovodi do infekcija i oštećenja bubrega, stoga je važno pridržavati se preporučenih doza.

Proteinski dodaci

Proteinski dodaci naročito su popularni kod pojedinca koji žele da izgrade mišiće ili poboljšaju sportske performanse. Međutim, preterani unos proteina može ostavite negativne posledice na zdravlje naših bubrega.

Veliki unos proteina može pogoršati oštećenje bubrega kod osoba s postojećim problemima s ovim organom. Bubrezi igraju ključnu ulogu u filtriranju otpadnih proizvoda iz metabolizma proteina, a prekomerni unos proteina može opteretiti ovaj proces filtriranja, što može dovesti do oštećenja bubrega tokom vremena, piše Klix.ba.

 

Epidemija bubrežnih bolesti
Izvor: TV Nova/Probudi se

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.