Paprika i krompir

Paprika

Izvor: Foto: Shutterstock
ŠTA SE DEŠAVA U LJUDSKOM TELU KAD JEDETE LJUTO: Koliko je zdrava ljuta papričica
Smrt ljuta? Otrov ljuta? Ovi negativni nadimci za popularne papričice nisu uopšte tačni, pokazuje najnovije istraživanje!
Muškarci koji jedu ljutu hranu imaju viši nivo testosterona.

Ovo pokazuju rezultati jedne psihološke studije – nije, dakle, reč o fiziološkim dokazima već o korelaciji.

Takođe, pokazalo se i da sklonost ka kapsacainu ukazuje i na sklonost ka agresiji, rizičnim postupcima, dominantnom držanju.

Kapsacain pomaže u regulisanju nivoa šećera
Svaki put kad pojedemo hranu koja sadrži ugljene hidrate, naš nivo šećera u krvi se menja. Međutim, dodavanje ljute papričice u jelo sprečava skok šećera u krvi pri obroku, pokazalo je jedno istraživanje nutricionista pre desetak godina. Ovo se pokazalo naročito delotvornim kod pacijenata obolelih od dijabetesa tipa 2.
https://lepaisrecna.mondo.rs/
Da li ste znali da pečeni krompiri i tost hleb mogu da ugroze vaše zdravlje? Pročitajte zašto ćete ograničiti porcije ove hrane već danas…
leb i krompirići mogu da izazovu rak, tvrdi Britanska agencija za standarde u ishrani koja je 23. januara 2017. godine pokrenula kampanju „Uvek birajte zlatno“, piše Lovesensa.

Opasna supstanca koja nastaje prilikom pripreme krompira ili pečenja kriški hleba u tosteru naziva se akrilamid. Ona nastaje od kombinacije šećera, aminokiselina i vode koji u hemijskoj reakciji na temperaturi većoj od 120 stepeni Celzijusa.

Do stvaranja akrilamida nastaje kad god pripremamo namirnice koje se pretežno sastoje od skroba – uz hleb i krompir, rizični mogu da budu i keks i žitarice.

Nekoliko saveta za čuvanje i termičku obradu ovih namirnica mogu da nas zaštite od kancerogenog dejstva akrilamida – pročitajte ih OVDE.