Stravična priča i saveti za žene

Frida Farel Foto:Sara De Boer / INSTAR Images / Profimedia

BIvša manekenka i glumica pre nekoliko godina odlučila je da podeli svoju životnu traumi i na taj način pruži podršku svim žrtvama seksualnog zlostavljanja. Njena priča podigla je svet na noge, a ona je odlučila i da napiše scenario za film u kome će igrati glavnu ulogu, a govori o njenom životu.

Manekenka i glumica Frida Farel pre nekoliko godina odlučila je da ekranizuje svoju tešku životnu priču koji je obeležio traumatičan događaj u njenoj mladosti.

Tokom studija, Frida je bila oteta, a potom nedelju dana zatočena i za to vreme silovalo ju je najmanje šest muškaraca.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Njeno poznanstvo sa Piterom, čovekom koji ju je pozvao na kasting zauvek je promenio njen život.

Od samog početka je bila sumnjičava, ali je na kraju odlučila da ode u njegov stan gde je bilo zakazano slikanje.

„Bila sam u centru Londona kada mi je prišao muškarac u ranim 50-im i započeo neobavezan razgovor. Rekao mi je da radi kasting za jednu holivudsku brošuru i da bi voleo da me angažuje. Isprva sam oklevala i njegovu priču sam uzela sa velikom dozom rezerve, ali nakon što sam proverila njegove podatke na internetu, procenila sam da govori istinu pa sam ga pozvala da zakažemo sastanak“, ispričala je Frida.

 

Obećano joj je da će raditi reklamu za Hali Dejvidsona i za koju će dobiti 7.000 funti. Međutim, ispostavilo se da je sve laž, a to joj je postalo jasno onog momenta kada je zaključao stan i izvadio nož.

„Bio je tako šarmantan kada je otvorio vrata, a onda čim sam ušla, prišao mi je iza leđa, zaključao vrata i stavio ključ u džep. ‘Pomislila sam: ‘Šta se dešava? Šta se dešava? Šta se dešava?’ A onda se okrenuo i izvukao nož. I tada se zaista samo smrznete. Očigledno, ništa nije u redu“.

Ubrzo joj je dao jeziva uputstva, tačnije da obuče tuđi donji veš i popije čašu mleka, a potom je u dnevnoj sobi silovao. Iako je pomislila da odbije seksualni odnos, strah je bio jači pogotovo zbog činejnice da mu je nož sve vreme bi pri ruci.

 

„Prisilo me je na seksualni odnos a dok me je silovao, nož kojim je mahao kada sam ušla u njegov stan, bio mu je na dohvat ruke“, objasnila je glumica i dodala da se ubrzo nakon toga onesvestila, piše Stil.

Nakon što se probudila uslediola je još jezivija scena. Bila je u nepoznatoj sobi potpuno naga, a u prostoriji osim rešetaka na prozoru bio je samo krevet.

Kako bi preživela dobijala je hranu i piće, posle koga bi se onesvestila. Otmičar bi je probudio kada bi došao neki muškarac za koje tvrdi da su bili svesni da nije prostitutka, kao i da tu nije svojom voljom.

Ovaj zločin trajao je tri dana i Frida tvrdi da ju je za to vreme silovalo čak šest muškaraca, ali zbog prisilnog drogiranja većinu vremena nije ni bila pri svesti.

Posle nekoliko paklenih dana, Piter je napravio jednu grešku zahvaljujući kojoj je manekenka uspela da se spasi.

 

„Uleteo je unutra, delovao je stvarno pod stresom i bacio mi donji veš. Rekao je: ‘Obuci se, neko dolazi za dva minuta.’ Onda je izjurio i zalupi vratima kao i sve vreme. Ali ovoga puta nije bilo škljocanja brave. Nikada neću zaboraviti taj trenutak, jer je moj svet stao“.

Piter nije zaključao ulazna vrata i Frida je uspela da se iskrade i pobegne. Iako je strahovala da je u pitanju klopka, posle koje bi sigurno bila pretučena i iznova silovana, ispostavilo se da je Piter zaista napravio propust u svom jezivom zločinu, te Frida to iskoristila.

Prvim taksijem je otišla kod prijatelja, a posle nekoliko dana odlučila je da slučaj prijavi policiji. Međutim, ovde nije naišla na razumevanje.

„Počela sam da pričam, a oni su bili kao: ‘Pa, sama si ušla? Nije te čak ni naterao? Osećala sam se zaista, zaista beznačajno’, kaže ona.

Policija je pokušala da pronađe Pitera, ali nije uspela.

 

„Mislim da je instinkt preživljavanja poslednja stvar koja te napušta. To će ostati sa tobom sve do kraja, bukvalno do poslednjeg daha. Nisam odustala. Nisam se predala. Zamalo da jesam. Ali nisam“.

Njena priča samo je još jedan primer lažnih kastinga kojima se vrbuju mlade devojke željne primamljive manenkenske karijere. Zbog svega što je proživela, Frida poziva sve koji odlaze na kastinge da sa sobom uvek nekoga povedu.

„Svako ko je slobodan – modeli, glumci, novinari, fotografi. Svi se često nađemo negde i samo pretpostavljamo da će sve biti u redu. Uvek obavestite nekoga gde ste i ako idete na kasting sa nekim koga ne poznajete, povedite prijatelja ili partnera“, priznala je manekenka.

 

Njen film „Apartman 407“ predstavlja podršku svim ženama koje nemaju dovoljno medijskog prostora da govore o seksualnim napadima koje su preživele.

„Napravila sam ovaj film da pomognem drugim ženama – da pokažem svetu da sam preživela, a ne žrtva. Manje od dva procenta žena je u stanju da pobegne od trgovine ljudima. U stvari, imam sreće: mogu da sedim ovde i pričam o tome. Ima mnogo žena koje ne mogu“, rekla je Frida u intervjuu za britanski „The Sun“.

BONUS VIDEO: TOP 5 najzgodnijih srpskih glumica mlađih od 35