TESLA započinje revoluciju ?

  • Post category:sve vesti

Kompanija Tesla: Veća upotreba jeftinijih baterija na bazi gvožđa u proizvodnji automobila

KOMENTARI

Autor: Tanjug

06/04/2023

-EURONEWS.RS

Kompanija Tesla: Veća upotreba jeftinijih baterija na bazi gvožđa u proizvodnji automobila

Model S – Copyright Tanjug/AP David Zalubowski

Kompanija Tesla saopštila je danas da planira da poveća upotrebu jeftinijih baterija na bazi gvožđa, u proizvodnji modela poluteških električnih kamiona i pristupačnih električnih vozila.

Kako navodi Rojters, izvršni direktor Tesle Ilon Mask zalagao se za baterije izrađene od litijum gvožđe-fosfata (LFP), čijom proizvodnjom dominiraju kineski dobavljači koji grade fabrike baterija u SAD, što predstavlja izazov zbog političkih tenzija između SAD i Kine.

Tesla trenutno nabavlja LFP baterije od kineske kompanije Kontemporeri Amperek, koja nema fabriku u Sjedinjenim Državama, a agencija navodi da je Teslin južnokorejski dobavljač LG Solušn najavio otvaranje fabrike za proizvodnju LFP baterija u Arizoni u SAD.

Iz Tesle, najvećeg svetskog proizvođača električnih automobila, saopšteno je da će koristiti LFP baterije za teške električne kamione “kratkog dometa“, kao i za vozila koja se nazivaju “polulakim“.

Iz Tesle kažu da će uskoro koristiti LFP baterije i u svojim vozilima srednje veličine, Model 3 i Model I, ali nije precizirano kada će se sa tim početi.

Rojters navodi da Tesla trenutno koristi baterije na bazi nikla za većinu svojih vozila Model 3 i Model I, koja se prodaju u SAD.

Musk i drugi zagovornici LFP-a naveli su obilje i niže cene gvožđa kao ključni faktor koji nadmašuje nedostatke koji su kočili korišćenje LFP ćelija na globalnom nivou.

Navodi se da su takve baterije veće i teže, i da generalno drže manje energije od ćelija na bazi nikla, što im daje kraći domet, a dodaje se da LFP ćelije takođe nude manji rizik od požara od ćelija na bazi nikla.

PREPORUKA ZA VAS